Egyéb · 2021.08.04.

TŰZVÉSZ – Úgy élünk, mintha nem lenne holnap

Évről évre hallhatunk újabb és újabb amerikai erdőtüzekről, amit a nyári forróság okoz. Most azonban Európának is bőven kijutott a katasztrófából: több országban is tűzvész tombol. A hatóságok folyamatos próbálkozása ellenére sem sikerül teljesen eloltani a lángokat, mielőtt tovább terjednének. 

tűzvész, TŰZVÉSZ – Úgy élünk, mintha nem lenne holnap
Bodrum

Napok óta tombol az erdő- és bozóttűz Törökországban. A katasztrófa már legalább hat ember életét követelte, Bodrum üdülővárosból pedig több mint ezer embert, köztük turistákat kellett evakuálni hajóval. Az égő növényzet füstje elérte a 150 kilométerre lévő Ciprust is. 98 tűzesetből 88-at sikerült megfékezni. A kutatók szerint idén az átlagosnál 5-6 fokkal magasabb a hőmérséklet, amiről szerintük a klímaváltozás tehet, országszerte 42-47 fokokat mérnek – írja az euronews.

tűzvész, TŰZVÉSZ – Úgy élünk, mintha nem lenne holnap
A Földközi-tenger keleti partjai

Olaszországban 24 órán belül több, mint 800 kisebb-nagyobb tűzesethez riasztották a tűzoltóságot. Szicília is lángokban áll, leginkább Catania és környéke van veszélyben. A hatóságok 150 embert evakuáltak a város környékén, mert a lakóhelyüket veszélyeztették a lángok.


A görög Peloponnészosz-félszigeten is lángnyelvekkel küzdenek a tűzoltó csapatok. Több embert szállítottak kórházba égési sérülések és légzési nehézségek miatt. Rodosz szigetén ki kellett telepíteni egy katonai támaszpontot és a sziget egyik faluját is. Meteorológusok attól tartanak, hogy a kánikula tovább folytatódhat. 

tűzvész, TŰZVÉSZ – Úgy élünk, mintha nem lenne holnap
Libanon

A libanoni tűzoltók is nehezen birkóznak meg a bozóttüzekkel. A lángokban életét vesztette egy 15 éves fiú, miközben önként segített a hivatásos tűzoltóknak. A lángok tovább terjednek a 25 tűzoltóautó és négy katonai helikopter folyamatos bevetésének ellenére is.

Horvátországban is tűz tombol, Trogir közelében. A lángokat még mindig nem sikerült megfékezni az index.hr szerint. Split és Šibenik közelében felcsapó lángokról is értesítették a hatóságokat – írja a Dalmacija Danas.

Finnországot az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb katasztrófája sújtja, a tűz lombkoronáról lombkoronára terjed. Több, mint 300 hektárnyi erdő lángol, és nagyon nehezen fékezhető. 

tűzvész, TŰZVÉSZ – Úgy élünk, mintha nem lenne holnap
Pusztító tűz egy észak-ír erdőben

Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hőhullámok és erdőtüzek, valószínűleg a klímaváltozás következtében. A tüzek azonban maguk is elősegíthetik ezt, a hatalmas mennyiségű szén-dioxiddal, amit kibocsátanak, így ördögi körbe kerültünk. A tűzkatasztrófák az emberekre, állatokra, növényekre, az egész élővilágra fenyegetést jelentenek. Már csak az a kérdés, vajon hogyan és mikor sikerül mindezt megfékezni. 

Elég a sok intézkedés, amit az országok a Föld védelmében hoznak? Vagy ehhez már kevesek vagyunk mi, emberek…? 


[fbcomments]