Hasznos · 2020.11.29.

TŰZOLTÓSZEMMEL – Kezdődik az Advent, legyünk óvatosak

Vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A tűzoltók arra figyelmeztetnek, rajtunk múlik, hogy a meghitt ünnepvárás ne forduljon tragédiába. Szívleljük meg a tanácsaikat, amelyeket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság juttatott el szerkesztőségünkbe.

Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Az évnek ebben az időszakában naponta két-három otthon válik lakhatatlanná és kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.


Idén már 5950 lakástűz volt, 482 ember szenvedett füstmérgezést. 87-en haltak meg tűz miatt, 72-en a saját otthonukban. A csaknem hatezer lakástűzben 102 400 négyzetméter épített terület semmisült meg.

A hétvégén otthonainkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval díszítjük fel. Mindegy, hogy mi magunk készítjük el a koszorút, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt, de már idén is lakhatatlanná vált egy nyolcvan négyzetméteres családi ház Gádoroson, a tüzet egy november 24-én meggyújtott adventi gyertya okozta.

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül!

A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt.


[fbcomments]