Közérzet · 2023.01.10.

Tűzifa: Olcsóbb, mint a hatósági

Meghozták a tűzifát! Vállalkozótól vettük, piaci áron. Pont annyiba kerül, mint a hatósági, 30 ezer forint köbmétere. Ám ez a tűzifa konyhakész, fel van aprítva.

A gyertyánfa hatósági ára 30 ezer forint. Amint most megtapasztaltuk, a keménylombos tűzifa piaci ára is pont ugyanennyi. Azonban míg a hatóságit felvágatlanul, hosszú rönkökben szállítják ki a vevőnek, addig a piacit felaprítva.

A Bakonyerdő füredi kirendeltsége csak olyan nagy daruskocsival tudta volna hozni, ami nem fér be az udvarunkba, ezért lerakták volna a kapu előtt, ami, lévén, hogy a fő utcán lakunk, közlekedési akadályt jelentett volna az arra haladóknak. És ami egyáltalán nem mellékes, duplájába került volna a szállítása Füredről Lovasra, mint a Bakonyból.


Most azon gondolkodom, mire volt jó a hatósági ár elrendelése? Nyilván ezzel lenyomták a piaci árat, ami nekem, vevőnek nagyon jó. De azért így is sokkal drágábban jutottunk hozzá, mint tavaly. Tavaly februárban szállítással együtt 100 ezer forintba került öt köbméter tűzifa, idén szállítással együtt 180 ezer. Ez csaknem a duplája.

Vezető kép: A vállalkozó konyhakészen, feldarabolva hozza, a hatóságit rönkökben szállítják, amit utána fel kell aprítani (Fotó: a szerző)


3 hozzászólás

 1. Kovács Árpád szerint:

  Kedves Gabriella!

  Én a magam részéről erősen kétlem, hogy a vállalkozó ennyire jótékony lett volna. Honnan tudja Ön, hogy mennyit hozott a vállalkozó a darabolt-hasított fából? Lemérték? Hogyan mérték le? Amit méterben vagy hosszúfában kapnak az erdészeteknél, az ERDEI köbméter, ami 1x1x1,7 m térfogatnak felel meg. (Azaz pl.: az 1 m hosszú farönkökből 1,7 m magasra felpakolt rakat [sarang] 1 m-es szakasza.) Ez egy tapasztalati érték, mivel ez a térfogat közelítőleg megfelel 1 TÖMÖR köbméter faanyagnak. Ezzel szemben a hasított-darabolt fát vagy kalodában, vagy ömlesztve szokták készletezni és hozni. Mindkét esetben a tényleges BEFOGLALÓ méreteket figyelembe véve adják meg a köbmétert, tehát az itt 1x1x1 m. Az tény, hogy a hasított fa kalodába rakva “tömörebb”, mint a hengeres fa rakata, de a tömör “fakockát” azért nem éri el; ömlesztve meg aztán végképp nem; ráadásul utóbbi esetben a térfogat meghatározása is erősen kérdéses (leginkább a raktér térfogatát mérik, amiben van egy amorf kupac…)
  Szóval egy szónak is száz a vége, hasított-darabolt fát ömlesztve csak TÖMEGRE szabad venni, mert az legalább egzakt mérés, ott legalább annyit kap az ember, amennyit fizet (már ha volt hivatalos mérlegelés). Természetesen az megint más kérdés, hogy az adott tömegű fának mekkora a víztartalma, szóval mázsa és mázsa fűtőértéke között megint csak nagy különbség lehet…
  Mivel a hasított-darabolt fánál a darabolás és hasítás (és többnyire az alapanyagnak egy telepre való beszállítása) költségét is meg kell fizetni, én nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a végeredmény olcsóbb legyen, mint az ársapkás méteres vagy hosszú tűzifa.
  Mindez egyébként több tájékoztató híradásban és a NÉBIH honlapján is olvasható.

 2. Kovács Árpád szerint:

  Az illusztrációnak szánt képen egyébként a kupacban leginkább csert láthatunk, az ajtó mellett felrakva meg bükköt; gyertyán sehol. Szóval szerintem tegyék rá a képre, hogy “A kép csak illusztráció”.

 1. 2023.01.11.

  […] forrás: Bartuc Gabriella, VeszprémKukac 01-10 […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]