Közérzet · 2022.07.23.

TUSVÁNYOS – Orbán: mi nem vagyunk kevert fajúak

Öt fő témacsoport köré épült Orbán Viktor tusványosi beszéde. A miniszterelnök az egyes kihívásoknál azt is hosszan fejtegette, hogy szerinte a nyugat rendre rossz válaszokat ad ezekre a kérdésekre – írja a telex.hu.

A miniszterelnök szombaton délelőtt tartott beszédet az erdélyi Tusnádfürdőn, a 31. Tusványos fesztivál zárónapján. Utoljára 2019-ben tartott itt beszédet. Itteni szereplései hagyományosan nagy port kavarnak Magyarországon, ugyanis a miniszterelnök Tusnádfürdőn nemcsak az aktuális politikai eseményeket értékeli, hanem a követendő kommunikációs irányokat is meghatározza.

Ezúttal azt ecsetelte öt témakörben, hogy miért tart rossz irányba a Nyugat.


A Nyugat hanyatlása

Orbán szerint a veszélyek korába léptünk, és korábban megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak. A nyugat hanyatlásáról beszélt. Szerinte ami most van, az nem szellemi és demográfiai hanyatlás, mint 100 éve, hanem anyagi és hatalmi hanyatlás is.

Migráció

Orbán szerint a migráció kettéválasztotta Európát:

– Ezek az országok nem nemzetek, népek konglomerátuma. Nem a Nyugat, hanem a poszt-nyugat. És 2050 körül be is következik a végső demográfiai váltás. Európa másik fele, mi, közép-európaiak vagyunk. A két fél között egy csata zajlik. Mi ugyan tettünk ajánlatot, hogy hagyjuk békén egymást, mindenki döntsön maga arról, kivel szeretne élni, de visszautasították, és csata zajlik, hogy olyanná tegyenek bennünket, mint ők. Brüsszel a Soros-csapatokkal ránk akarják kényszeríteni a migránsokat.

A miniszterelnök szerint az internacionalista baloldal csele, hogy Európában eleve kevert népesség él. Orbán azt mondta, ez szemfényvesztés. Van, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és van, ahol európai népek keverednek, mint a Kárpát-medence.

– Mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk azok lenni – mondta a Tusványos fesztiválon.

Genderkérdés

– Kevesebb szó esik erről, de ebben az ügyben is bíróság elé vittek minket, várjuk az eredményeket – utalt a gyermekvédelminek nevezett törvénnyel kapcsolatos uniós eljárásra.

Háború és a poszt-nyugati égő istálló

– Az igazi kérdés nem a háború, hanem a migráció és a gender – jelentette ki a miniszterelnök, ennek ellenére a leghosszabban a háborúról beszélt.

Azt mondta: ha a kritikus pillanatban Donald Trump lett volna az amerikai elnök, és Angela Merkel a német kancellár, akkor ma nem lenne háború.

A következő évek tervei: kimaradni

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban kijelentette: le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak.

Szerinte a forint gyengülését automatikusan okozza, hogy a dollár erősödik az euróval szemben. Ennek ellenére a magyar gazdaság az előrejelzések szerint nőni fog. Közben Európa több országa visszaesik, ami politikai instabilitást eredményez. A magyar dilemma ebben a helyzetben az, lehetséges-e lokális kivétel a globális recesszió alól. A magyar cél az, hogy Magyarország az legyen.

– Magyarországnak akkor sikerül megőrizni a sikereinket gazdasági értelemben, ha kimaradunk a háborúból a migrációból, a genderőrületből, a globális adóból, és az európai általános recesszióból – folytatta. – Valójában 2030-ra gyúrunk. Ekkora fognak felhalmozódni a nyugati világ problémái. Komoly válság lesz Amerikában, és az eurozóna össze problémája is ekkorra fog csúcsra jutni: a déli eladósodás, az északiak kifizetése. Nem lesz fenntartható, ha így marad. És az unióban újabb politikai erővonalak is lesznek: nettó befizetők leszünk például a jobb gazdasági fejlődés miatt.

A telex.hu tudósítása itt olvasható.

A képen Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László a Tusványos fesztiválon. Fotó: 444.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]