Kék / Közérzet · 2015.06.26.

Turistákat gyilkoltak meg egy tunéziai strandon

Legalább harminc ember meghalt, amikor strandon pihenő turistákra nyitottak tüzet fegyveresek pénteken reggel Tunéziában. Magyar áldozatról nem tudni.  Két hotelnél tört ki lövöldözés a tengerparton a Földközi-tenger partján fekvő Sousse közelében, egy népszerű turistaparadicsomban. Állítólag két fegyveres lövöldözött, az egyik támadót lelőtték, a másikat keresik.

Szemtanúk szerint a támadók turistának álcázták magukat, pólóban, rövidnadrágban voltak. A Mozaik FM tunéziai rádió viszont ugyancsak szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy a fegyveresek gumicsónakkal érkeztek a strandra — írta a hvg.hu.


Egy helyi rádió úgy tudja, hogy a halottak többsége brit és német, de hivatalos forrásból egyelőre semmit sem közöltek az áldozatok nemzetiségéről. Más hírek szerint az áldozatok között belgák, valamint egy ír nő is van.

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint nincs magyar áldozata a Tunéziában tengerparti üdülőkomplexumoknál elkövetett terrorakciónak — közölte Szijjártó Péter külügyminiszter az mti-vel. Elmondta, a külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett egyik hotelben szálltak meg. Velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe.
A külügyminiszter kiemelte, semmi garancia nincs arra, hogy a pénteki terrorakció egyedi, elszigetelt eset, és nem egy sorozat része lenne. Ezért arra kérte a magyar utazókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyminisztérium utazási besorolásait.


[fbcomments]