Közérzet · 2016.03.15.

TÜNTETÉS – Ultimátumot adtak a kormánynak

Bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt és az államfőt, és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte a Tanítanék Mozgalom által szervezett keddi oktatási demonstráción Pukli István iskolaigazgató, aki ezek elmaradása esetére egyórás országos pedagógussztrájkot helyezett kilátásba a Kossuth téren több tízezer ember előtt elmondott beszédében.

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint az oktatás átalakításáról „valóban tárgyalni képes” kormányzati delegáció felállítására van szükség, valamint arra, hogy a kormányfő és az államfő kérjen bocsánatot „az elmúlt hat évben megalázott emberektől” . Ha ez nem történik meg március 23-án éjfélig, akkor március 30-ára egyórás sztrájkot hirdetnek – mondta a teret megtöltő tüntetők előtt. Hozzátette: erre az egy órára „leáll az élet” , és kimennek majd az iskola épülete elé. Ha nem érnek el eredményt, akkor az egy óra két hét múlva már két óra, aztán három óra lesz, és így tovább – jelezte.


A Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstráció Budapesten, a Kossuth téren. Mti-fotó: Szigetváry Zsolt

A Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstráció Budapesten, a Kossuth téren. Mti-fotó: Szigetváry Zsolt

Az iskolaigazgató követeléseikről a sajtó nyilvánosságra előtt tárgyalna, szerinte hozzáértő és humánus emberekre van szükség, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár lejáratta magát, és a billegő, törött lábú kerekasztalt ki kell cserélni megbízható tárgyalóasztalra, és valódi társadalmi párbeszéd valósuljon meg – fűzte hozzá.

Szavai szerint a demonstráción velük volt „lélekben” a társadalom 75 százaléka, a Fidesz-szavazók 67 százaléka, 950 intézmény, 70 támogató szervezet és 35 ezer magánember. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére létrejött tüntetésen a szervezők közlése szerint egyébként 50–80 ezren vettek részt.

Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára „nemzeti konzultáció keretében” ismertette 12 pontos követelésüket, köztük az oktatás európai szintű finanszírozását. Elvárásaik között sorolta a diákok terheinek csökkentését, mint mondta, ha a heti munkaidő negyven óra, nekik se kelljen több időt tanulással tölteniük. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell meghatározni – rögzítette, hozzátéve: az ezen felüli kötött munkaidőt el kell törölni.

Törley Katalin a tüntetés egyik szervezőjeként azt mondta, tanárként a diákok érdekei a legfontosabbak. Azt szeretnék, ha minőségi oktatásban részesülnének a gyermekek, és az óvodától kezdve segítenék képességeik kibontakozását, majd nyitott, befogadó, a társadalmi mobilitást támogató felsőoktatásban vehetnének részt. Mint mondta, ők szóltak, hogy a 2011-ben elfogadott törvény nem működik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem működik, hogy a tanárok, a diákok és a szülők egyaránt szenvednek. „Nem kaptunk választ, kokikat kaptunk és sallereket, hogy fogjuk be szánkat”  – fogalmazott, hozzátéve: elcsendesedtek, de ez a csend nem a megalázkodásé, ez a nép csendje, ami erősebb a kiáltásnál.

A demonstráció résztvevõi vonulnak Budapesten, a Teréz körúton. Mti-fotó: Mohai Balázs

A demonstráció résztvevõi vonulnak Budapesten, a Teréz körúton. Mti-fotó: Mohai Balázs

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy az oktatás feladata a társadalmi különbségek mérséklése, de ma az oktatási rendszer éppen eszköze a társadalmi egyenlőtlenségek növelésének.

Neubauer Sándor a szülők nevében arról beszélt, hogy nem pártszimpátia alapján bírálják az oktatási rendszert. Kijelentette: 2011 óta azt érzi, az időt vissza akarják fordítani, az iskolaigazgatókat béna kacsákká teszik, a gyerekeket „janicsárképzőkben cselekvőképtelen alattvalókká” akarják nevelni.

Sándor Mária ápolónő szerint szabadságharcot vívnak, ahogy 1848–49-ben, és egyre többen vannak, egyre nagyobb a szövetségük.

A Hősök teréről a Kossuth térre vonulók többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción. A Parlament felé, esernyők alatt vonuló menet elején egy „Tanítanék! Gyermekeink jövője a tét” feliratú transzparenst vittek, amelyen egy kokárda és egy kockás ing is látható volt. Sokaknál táblák voltak, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Nem ártani” , „Követeljük a Klik azonnali feloszlatását” és „Autonómiát! Óvodától egyetemig”. A tömegben többször skandálták a „Nem hagyjuk!” és az „Orbán, takarodj!” jelszavakat.

mti


[fbcomments]