Kultúra · 2015.12.30.

TÜNDÉREK – Buvári testvérek a filmforgatáson

Lilla, Villő, Kincső és Csege, négy bándi gyerek, akik szerepet kaptak Fekete Ibolya alkotásában. Az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet sajnos nem vetítették a veszprémi plázamoziban, pedig egy igazán szórakoztató, amellett elgondolkodtató filmalkotás Magyarország utóbbi száz évének történelméről, kisemberek életén keresztül.

Mivel filmmániás vagyok, addig ülök a moziban, amíg a stáblista le nem megy. Így fedeztem fel a vásznon (a filmet Balatonfüreden néztük meg, ott lehet ilyen kincsekre bukkanni) az ismerős neveket. Buvári Lilla, Villő, Kincső és Csege. Ők Buvári Tamás, a Veszprémben forgatott Szeretföld című film rendezőjének és Turós-Máté Kinga táncosnak a gyermekei. A család Bándon él, a fővárosi létet cserélték le pár évvel ezelőtt falusi nyugalomra.

Buvári Tamás Fekete Ibolya Chico című filmjében dolgozott a rendezővel rendezőasszisztensként. A közös munkát követően is összefutottak párszor, és ilyen alkalmakkor ismerkedett meg Fekete Ibolya a Buvári gyerekekkel. Lilla, a legidősebb az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben a főszereplő Ónodi Eszter mellett egy kalaposlányt alakít, testvérei pedig a pár évtizeddel korábban játszódó jelenetekben a gyermekkorú főszereplő öccsét és nővérét játsszák.

Fekete Ibolya szeretett a gyerekekkel dolgozni, mert a nagylány és a kicsik is jól viselték a forgatást, nagy élmény volt nekik ez a világ. Mivel nyitott gyerekek, élvezték a rengeteg ember jelenlétét a forgatásokon. A stáb tagjai szerint tündérek voltak, mert amikor „helyzet” volt, nagyon tudtak figyelni, koncentrálni.

1.Kappelmayer Zita, Buvári Lilla és Ónodi Eszter. Fó: Szlovák Judit (Vertigo Media)

Kappelmayer Zita, Buvári Lilla és Ónodi Eszter. Fotó: Szlovák Judit (Vertigo Media)

A Buvári gyerekek a nemesvámosi Waldorf iskolába jártak/járnak, ahol nagy hangsúlyt kap a művészeti nevelés, különösen a drámaoktatás. Lilla hatéves kora óta színészi pályára készül, most 17 éves, és a veszprémiek is láthatják őt a Petőfi Színház Abigél című musicaljében, a lányok karában. A hatéves Csege az idén forgatott Szeretföld főszereplője. A kilencéves Villőnek és a 12 éves Kincsőnek az Anyám… volt az első filmszerepe. Kincső régóta hegedül, Villő pedig a legöntudatosabb, legakaratosabb gyerek a családban, a forgatásokon minden rendezői utasítást elsőre végrehajtott.

– A díszbemutatón úgy láttam, minden jelenetük bekerült a filmbe – büszkélkedik édesapjuk, Buvári Tamás. – A bemutatóra a fiam és Villő jöttek el velünk, és nagyon élvezték a jelenlétüket a vásznon. Lilla az Abigél próbái miatt nem jött el, Kincső pedig inkább itthon maradt, mert nem vállalta a bemutató utáni meghajlást a közönség előtt.

[stextbox id=”grey”]Fekete Ibolya saját édesanyja élettörténetét meséli el az Anyám és más futóbolondok a családból című játékfilmjében. A kritikusok véleménye szerint is az év egyik legszórakoztatóbb mozija az Anyám…, a veszprémi plázamozi mégsem tartja méltónak arra, hogy bemutassa – pedig kimondottan közönségfilm, remek színészi alakításokkal (Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Básti Juli, Danuta Szaflarska, Kerekes Vica, Szervét Tibor), isteni humorral, kiváló forgatókönyvvel és látványvilággal. Ha elcsípik valahol, mindenképpen nézzék meg![/stextbox]


[fbcomments]