Közérzet · 2019.03.25.

TUDÓSKLUB – Forró univerzum, fekete lyukak és kisműholdak

Az MTA VEAB Tudósklubjában Forró univerzum, fekete lyukak és kisműholdak használata a nagyenergiás égbolt megfigyelésében címmel Werner Norbert, az ELTE Természettudományi Kara Fizikai Intézetének és Atomfizikai Intézetének tudományos főmunkatárs tart előadást március 27-én, szerdán 17.30-kor az MTA VEAB-székház első emeleti nagytermében (Vár utca 37.).

Minden galaxist, amely tömege eléri a Tejút tömegét, forró gáz veszi körül. Ezt a gázt folyamatosan melegítik a galaxis közepén elhelyezkedő fekete lyukból kiáramló jetek, megakadályozva a gáz hűlését és az azt követő csillagkeletkezést. Werner Norbert előadásában összefoglalja ennek a folyamatnak a hatását a galaxisok fejlődésére, továbbá bemutatja egy olyan nanoszatellit-flotta terveit (CAMELOT = Cubesats Applied for MEasuring and LOcalising Transients), amellyel a teljes égboltról fogjuk észlelni és lokalizálni az univerzum legnagyobb energiájú csillagrobbanásait jelentő gammavillanásokat.
Werner Norbert asztrofizikus a rozsnyói csillagvizsgálóban kezdte kémlelni az eget, végül a kaliforniai Stanford egyetem munkatársa lett. A pozsonyi Új Szó napilapnak adott interjúja itt olvasható.[fbcomments]