Közérzet · 2020.01.15.

TUDÓSKLUB – 2019 Nobel-díjasai

Az MTA VEAB Tudósklubjának január 22-ei, szerdai előadásain a 2019-es Nobel-díjasokat ismerheti meg a hallgatóság. Az előadások helyszíne a VEAB-székház első emeleti nagyterme (Vár utca 37.).

Kik kapták és miért? Mi a jelentősége a díjazott felfedezéseknek? Hol tart a magyar tudomány az adott területen? Mindezekről a kérdésekről az egyes témák helyi (VEAB-os) szakértői tartanak rövid, közérthető ismertetést.
17:30 Fizikai: James Peebles, Michael Mayor, Didier Queloz – „a fizikai kozmológiai és exobolygó-kutatás eredményeiért”.
Ismerteti: Szabó Róbert (Csillagászati Intézet)
17:45 Közgazdaságtani: Abhibit Banerjee, Esther Duflo, Michael Kremer – „a globális szegénység enyhítésének gyakorlati megközelítéséért”.
Ismerteti: Nagy Andrea Magda (Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar)
18:00: Kémiai: John Goodenough, Stanley Wittingham, Akira Yoshino – „a Li-ion elemek kifejlesztéséért”.
Ismerteti: Kovács Kristóf (Pannon Egyetem, Mérnöki Kar)
18:15: Fiziológiai és orvostudományi: William Kaelin, Peter Ratcliffe, Gregg Semenza – „a sejtek oxigén érzékelése és oxigénhez való adaptációja terén elért felfedezésekért”.
Ismerteti: Skodáné Földes Rita (Pannon Egyetem, Mérnöki Kar)
18:30: Irodalmi, 2018: Olga Tokarczuk – „a narratív képzelőerőért, amely enciklopédikus szenvedéllyel képviseli a határátlépést, mint életformát”.
Ismerteti: Fenyvesi Ottó (VEAB, Szépírók Társasága)
18:45: Irodalmi, 2019: Peter Handke – „nagy nyelvi leleményességű, az emberi tapasztalás perifériáját és specificitását kutató műveiért”.
Ismerteti: Fenyvesi Ottó (VEAB, Szépírók Társasága)
19:00: Béke: Abiy Afmed Ali – „a békéért és nemzetközi együttműködésért tett erőfeszítéséért, a határkonfliktus megoldásáért a szomszédos Eritreával”.
Ismerteti: Varga Norbert (Soproni Egyetem)


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!