Közérzet / Életmód · 2015.10.16.

Tüdőrákos nemzeti dohánysodorgatás

Az uniós irányelvek változtatásának köszönhetően 2016 májusától több szál cigaretta lesz egy dobozban, és akár 1500 forintba is kerülhet.

Az új uniós irányelv szerint legalább húsz és legfeljebb huszonöt szál cigit tartalmazhat egy doboz, az utóbbit, a drágább dobozokat vélhetően kevesebben vásárolják majd, s ily módon is csökkenthető a káros szenvedéllyel élők száma. Elméletileg. De a becslések nem mindig válnak be.


Öt százalékkal drágul

A dohányértékesítés megreformálásával a várhatóval éppen ellentétes irányt vett a dohánytermékekből származó adóbevételek alakulása. A nemzeti dohányboltok kialakítása óta a költségvetés jövedékiadó-bevétele egyre csökken, pedig az elemzők előtte az ellenkezőjét állították. Korábban 10 milliárd szál cigit füstöltünk el, tavaly már csak 7,3 milliárd szálat. A havi 500600 millió szál helyett idén januárban már csak 470 millióval számoltak, és nyár elején tovább csökkent a fogyasztás – ennek megfelelően az államkassza bevétele is. De erre is van orvosság, jövőre öt százalékkal drágul a dohány.

cigi_1

Az államkassza bánja

Régen a csóró dohányos cigit sodort magának, de a mostani mostoha dohányzási körülmények ezt a pepecselést már nem teszik lehetővé. A függő otthon legyártja magának a napi adagot. Ügyes kis eszköze van, vesz olcsón üres hüvelyt és vágott dohányt (40 gramm 1070 forint a jobbikból), és máris lespórolta a költségvetési bevételből a dohány árának kétharmadát. A vágott dohány fogyasztása még követhető, de a feketepiac teljesítménye csak becsülhető. S ma már nem kell zugárushoz caplatni, az interneten is rendelhető a házhoz szállított vágott dohány vagy akár dobozos cigi. Persze rizikós a minősége. A bolti vágott kilója 2030 ezer forint, a feketepiaci ötezertől kapható.

DSC02336

A tüdőrákosok száma stabil

Ilyen-olyan elektromos cigik, nikotinos tapaszok segítik a leszokást, sokan le is szoknak, ám igen sok fiatal szája sarkában lóg mostanában a cigi. Mintha újra divatos lenne a füstölés. Az egészségügyi statisztikák a feltételezett fogyasztás mértékét támasztják alá, mert a tüdőrákos betegek száma nem csökkent, s e betegség legfőbb oka a dohányzás.

cigi_2

(Infografika http://nemzetidohany.hu/)

 


[fbcomments]