Közérzet · 2016.11.04.

TUDOMÁNY – Idősgondozás, generációk közötti szolidaritás

Nagyon aktuális, mondhatnánk, elevenbe vágó témák is terítékre kerülnek a magyar tudomány ünnepe kapcsán a Veszprémi Akadémiai Bizottság által szervezett programok sorában. Nemzedékek, szociális problémák munkacímmel kaphat ízelítőt a szociológiai munkabizottság kutatási eredményeiből az, aki november 12-én, szombaton 9.30-tól 16 óráig meghallgatja az előadásokat a Veab-székházban a várban.

A veszprémi idősek helyzetéről és kilátásairól, a számukra elérhető szociális ellátásokról is szó lesz többek között, valamint helyzetképet kapunk a veszprémi személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátásokról. Megtudhatjuk, hogyan látja elöregedő társadalmunk problémáit a tudomány. Engem az élet döbbentett rá, milyen – szinte megoldhatatlannak tűnő – feladat elé állítja a középgenerációt ez a szüntelen átalakulásban lévő, egyébként meg elöregedő társadalmunk, amely egyrészt egyre kijjebb tolja a nyugdíjkorhatárt, miközben már régen idős, magatehetetlen szüleinkről kellene gondoskodnunk. Munka mellett ez nagyon nehezen megy. Sok nő kénytelen ilyenkor feladni az állását, ha nem tud megfelelő ápolót szerezni vagy fizetni. Az idősotthonok pedig átlagkeresetből, kisnyugdíjból megfizethetetlenek. Tavaly 73 ezer idős ember élt olyan háztartásban, ahol a jövedelem nem érte el a KSH által számított létminimumot, ami fejenként 79 ezer forint havonta. Itt jegyezzük meg, hogy az idősek jövedelmi helyzete mindezzel együtt nem tekinthető a gyermekes családokhoz képest kedvezőtlennek. A nyugdíj legalább biztos, állandó jövedelem.


A két, sőt, három oldalról is szorongatott középnemzedék könnyen abba a helyzetbe kerül, hogy döntenie kell: a gyermekét iskoláztatja vagy az apja idősotthoni ellátását fizeti, miközben tudja, hogy neki magának is már régen takarékoskodnia kellene az idős éveire, hogy majd legalább már ő ne legyen teher senkinek a nyakán. Egyébként valahogy mindig megoldódik, ha sok stressz és fáradság árán is. A szolidaritás, az erkölcsi kötelesség működik a legtöbb családon belül. Szintén a KSH egy évvel ezelőtti felméréséből tudjuk, hogy sok minden miatt aggódnak az idősek, elsősorban a gyerekeik jövője, az egészségük és az anyagiak miatt, de a legkevésbé attól félnek, hogy peres úton kell majd követelniük a gyerekeiktől, hogy azok tartsák el őket.

A magyar tudomány ünnepe kapcsán más munkabizottságok is nyilvánosságra hozzák legújabb kutatásaik eredményeit, így a kémikusok is november hónap folyamán.

Az ünnepségsorozat megnyitóján, november 7-én délelőtt 10.30-kor Veszprémben átadják a Veab Év Kutatója díjakat. Idén Pál Magda (PhD, MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár), Csernicskó István nyelvész (MTA doktora, Pannon Egyetem) és Kuczmann Miklós (MTA doktora, Széchenyi Egyetem, Győr) veheti át a rangos elismerést.


[fbcomments]