Közérzet · 2017.12.20.

TUDOMÁNY – A jövő a biológiai gyógyszereké

Sir Ravinder Maini indiai–brit orvosprofesszort, az ízületi gyulladással járó reumatoid artritisz elleni hatékony gyógymód úttörőjét tüntette ki idén a Semmelweis Egyetem nemzetközi tudományos elismerésével, a Semmelweis Budapest Awarddal.

Molnár Csaba, a Magyar Nemzet munkatársa, A biológiai terápia forradalmát éljük címmel készített vele interjút. A kutató évtizedek óta immunológiával foglalkozik, az újságíróval folytatott beszélgetése során beszámol az immunológia terén szerzett tapasztalatairól. Kutatócsoportjával a többi között a reumatoid artritisz betegség hátterében rejlő ízületi gyulladások és a szövetpusztulás kialakulását tanulmányozva ért el rendkívüli eredményeket.


Tudvalevő, hogy minden biológiai rendszer működése szigorúan szabályozott – mondja az orvosprofesszor. Ha megzavarjuk a működést, azonnal beindul valamilyen reakció abból a célból, hogy a rendszert visszazökkentse a normális állapotába. Ez a homeosztázis, amely reumatoid artritisz esetén felborul, és megbomlik az egyensúly a hatás és az ellenhatás között.

Forradalminak nevezi a biológiai hatóanyagok terén szerzett eredményeket. A biológiai gyógyszerek mára már csaknem olyan elterjedtek, véli a tudós, mint a kémiai készítmények. Ezek nemcsak autoimmun betegségek kezelésére használhatók, de a rákterápiában és sok más kór gyógyításában is szerepet kaptak.


[fbcomments]