Tech / Hasznos / Egyéb · 2023.06.26.

Tudj meg mindent a kiterjesztett valóságról!

A kiterjesztett valóság (AR) mindenhol jelen van, az oktatástól kezdve a kiskereskedelmen át a játékokig, Snapchat arcszűrőitől kezdve a virtuális bútorok otthonodba való beillesztéséig minden iparágban és világszerte használják.

De mi is valójában a kiterjesztett valóság? Az AR egy olyan technológia, amely digitális funkciókat helyez a valós világra, és kamera, valamint az okos nyomkövető technológia segítségével a valós környezetet mutatja meg, számítógép által generált elemekkel kiegészítve. Tudd meg, hogyan szolgálhatja céged érdekeit a legújabb technológia!

Mi a különbség a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság között?

Élj a csúcstechnológia kínálta lehetőséggel, tedd vállalkozásod legújabb és lenyűgöző marketingeszközévé a kiterjesztett valóságot, kérd az Ideastyle csapatának segítségét a témában, és tűnj ki a tömegből ezzel a szokatlan és modern megoldással!

A virtuális (VR) és a kiterjesztett valóság közötti legnagyobb különbség, hogy előbbi helyettesíti a valóságot, utóbbi pedig csak hozzáad ahhoz. A kiterjesztett valóságban a digitális funkciókat a valós világra helyezik rá. A virtuális valóságban egy teljesen virtuális környezetbe kerülnek, amely nem kapcsolódik a valós világhoz.

Az AR legismertebb példája a sokszereplős online, ún. free-to-play játék, a Pokémon Go, amely világszerte rengeteg rajongót szerzett magának, és amely az okostelefon segítségével a valóságos környezetében jeleníti meg a játékost. A játékban a telefonod követi a helyzetedet, a kamera filmezi a környezetedet, az alkalmazás pedig digitális Pokémonokat helyez rá, amelyeket elkaphatsz.

A kiterjesztett valóságé a jövő?

Az AR kifejezést először 1990-ben használták a Boeingnél, amikor egy olyan fejre szerelhető kijelző ötletével álltak elő, amely a repülőgépek bonyolult diagramjait újrafelhasználható táblák tetején jelenítette meg. Néhány évvel később megalkották az első működő Virtual Fixtures nevű rendszert, amely az amerikai hadsereg számára készült, és a robotikát és a kiterjesztett valóságot használta a csapatok kiképzésének segítésére.

Eztán az AR-t a sportközvetítők kezdték el használni, hogy az otthoni nézők könnyebben követhessék a meccseket, majd létrehozták az ARToolKit nevű szoftvert, amely okos videókövetést használva segít a fejlesztőknek virtuális grafikát helyezni a valós világra. Ezután következtek a kiterjesztett valóságos tartalommal ellátott, AR-t használó játékok, alkalmazások. 

Hogyan működik az AR?

Egy eszköz kamerája rögzíti a téged körülvevő környezetet, azonosítja a tárgyakat, majd a helymeghatározás és a mélységkövetés révén egy olyan 3D-s világot hoz létre, amely tükrözi a valós világot, vagyis a készülék 3D-s képet ad a tartózkodási helyedről. A virtuális elemek ezután bekerülnek a 3D-s világba. Amikor a világot az eszközödön keresztül nézed, akkor a virtuális elemeket kölcsönhatásban láthatod a valós világoddal.

Az AR végtelen megjelenítési lehetőséget kínál, használd ötletesen, még a konkurenciád előtt!


[fbcomments]