Életmód · 2020.06.25.

TÜCSÖK ÉS BOGÁR – Felmérés a tudatos étkezésről

A fogyasztók kétharmada nyitott az étkezése megváltoztatására, ha az a környezetre pozitív hatással van, de nem kérnek az ehető rovarokból és a műhúsból sem. Ehelyett inkább elfogadják a növényi „hamburgereket” és a vegetáriánus étrendet. Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) a közelmúltban tette közzé annak a felmérésének az eredményét, amelyet 2019. októberben és novemberben készített.

Az átfogó kutatás során 11 európai ország (Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország) 11 ezer fogyasztóját kérdezték meg, amely során az európaiak fogyasztói tudatosságának szintjét mérték fel.


A tanulmány készítői rámutattak arra, hogy a fenntarthatóbb étrend kialakítását megakadályozó tényezők például az ár, az ismeretek hiánya, a nem egyértelmű információk és a korlátozott választék.

A megkérdezettek több mint 40 százaléka a környezeti aggályok miatt hagyott fel eddigi étkezési szokásaival vagy csökkentette a vörös hús fogyasztását, de nem nagyon érdekli őket a laboratóriumban készített hús és az ehető rovarok fogyasztása sem. Ehelyett inkább elfogadják a növényi „hamburgereket” és a vegetáriánus étrendet.

A felmérés eredményeiről bővebben itt.

 


[fbcomments]