Közérzet · 2022.10.04.

Trükkök, praktikák az iskolai hideg ellen

A hétfő nemszeretem nap dolgozóban és iskolában egyaránt, mondják a bölcs kisiskolások. Két nap szabadság után nehéz visszarázódni a fegyelembe, mostanság a hidegbe. Nyirkos, kellemetlen hétvége után ültek iskolapadba a diákok. Összefoglaltuk a gyermekorvosok praktikáit az iskolai hideg kivédésére.

A hétvégén az egész országban könnyű, áztató eső töltötte fel a kiszáradt földeket, viszont az épületeket hidegebbnek érezték a valóságosnál a diákok. A gyermekintézményekben a spórolás miatt szombaton és vasárnap kikapcsolt fűtést hiába indították újra, a rendszernek idő kell a felfűtéshez. A gyerekek bizony fáztak, pedig még itt sincs az igazi hideg. A nagyobb bajok elkerülése miatt összegyűjtöttük a gyermekorvosok ajánlatait, köztük a legtöbbet dr. Mangó Gabriellától használtunk.

A hideg csökkenti az immunitást

A megelőzés egyszerű, viszont több odafigyelést igényel szülőtől és gyermektől, de még a pedagógusoktól is. Mindannyian éreztük, ha hosszú ideig vagyunk kénytelenek hidegben vagy temperáló fűtési körülmények között lenni, átfáznak gerinctartó izmaink, végtagjaink, emiatt a kisgyereknek gondot okozhat a ceruzafogás is. Memóriaproblémák is jelentkezhetnek a hűvösben ücsörgés következményeként. A hideg csökkenti az immunitásunkat, hajlamosabbak lehetünk felső légúti megbetegedésekre.


hideg, Trükkök, praktikák az iskolai hideg ellen

Kezdjük az elején: az ovisok többsége a padlón játszik, ezért az óvodákban dupla nadrág, dupla felső szükséges.

Az iskolákban a tornatermek többségét reggel sokkal hidegebbnek érzik a gyerekek, mint ahogyan az öltözőket is. A diákok közül azok a szerencsésebbek, akiknek nem testnevelésórával kezdődik a nap. A szakemberek azt javasolják, mindenkinél legyen hosszú ujjú póló, és emiatt senkit ne nevessenek ki a társai.  Ha a szülők „eszkimónak” öltöztetik a gyereket, nem mulatságos. A hideg vizes kézmosás (a meleg vizet elzárták) higikendős törléssel helyettesíthető. Ha kell, a kisgyerekekkel gyakorolják otthon a tesi utáni gyors átöltözést. Később, a téli hidegben az igazgatóknak érdemes elgondolkodniuk, egy-egy séta hasznosabb és tartalmasabb lehet, mint a hideg terembeli tornaóra, sőt a vetkőzés veszélyei is megelőzhetők.

Harisnya, mellény, pulóver, párna…

Az osztályokban a réteges öltözködés alapvető. Érdemes harisnyát húzni nemcsak a lányoknak, de a fiúknak is a nadrág alá. Mindenképpen hasznos a mellény, ráadásul az idén nagy divat. Vigye a gyerek, tartsa az osztályban, de ne maradjon otthon a pulóver sem. Amennyire lehet, ezek természetes szálakból készüljenek. Kerüljön mindenki feneke alá párna, lehetőleg egyöntetűen minden gyereknél, hogy ez ne legyen gúnyolódás tárgya. A padok, székek többsége fából készült, kemény, így nemcsak kényelmesebb lesz az ülés, de megelőzhető a húgyúti felfázás, a vesegyulladás is. Sokat segíthetnek a tanárok, ha húszpercenként öt perc laza átmozgatással felfrissítik a nebulók végtagjainak keringését. Könnyebben használják majd a ceruzát, az agyuk is jobban fog.

Fotó: despozitphotos.com


[fbcomments]