Kultúra · 2023.06.03.

TROKÁN ANNA – Tamás minden pillanatban varázsol

Egy veszprémi alkotás, A másik érintése című játékfilm premierje a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9-én, pénteken 17 órakor lesz a Hangvillában. Buvári Tamás rendező filmjének egyik főszereplője Trokán Anna. Velük beszélgettünk.

A megbeszéltnél negyedórával korábban érkezem a Fügébe, hogy elintézzek valamit, de ő már ott ül az egyik hátsó asztalnál. Csodálkozom, és alig ismerem meg: rövid, tépett frizurával, smink nélkül úgy fest, mint egy tini.

– Buvári Tamás minden eddigi, Veszprém környékén forgatott filmjében szerepel: a Szeretföldben, a Szerenádban, igaz, ennek „csak” a producere volt Tamás, a Magdolnában, és most itt A másik érintése. Hogy kezdődött az ismeretségük?

– Egyszer csak felhívott, hogy forgatja a Szeretföldet, vállalnék-e benne egy szerepet. Azt mondta, látott engem színházban. Amikor Budapesten, az Ibolya presszóban találkoztunk, akkor meg elcsodálkozott: úristen, te ennyire fiatal vagy? Aztán két szerepet is kaptam tőle a Szeretföldben, egy fiatal és egy idős nőét.

Nála mindig a szív, a gondolat, az ötlet van a központban

– Milyen volt vele az első munka?

– Nagyon értem az agyát, szeretem a szívét. Legalább akkora szíve van, mint a családja. (Buvári Tamás és a felesége, Turós-Máté Kinga Réka négy gyermeket nevelneka szerk. megj.) Fillérekből készíti a filmjeit, veszprémi összefogással. Odavagyok az ilyen munkákért! Nála mindig a szív, a gondolat, az ötlet van a központban. Ezért boldog voltam, amikor a második filmjében is szerepelhettem.

– Pedig biztosan kényelmesebb lenne egy olyan produkcióban részt venni, ahol pénz és paripa a stáb rendelkezésére áll.

– Benne voltam egy olyan amerikai produkcióban, ahol mindent a fenekünk alá raktak. Az más. Ott nem gond, hogy kell-e még egy lámpa. Szerintem egy külföldi nem is értené meg, milyen körülmények között dolgozunk Tamással. Ufónak gondolna bennünket, aztán a harmadik forgatási napon már nem akarna hazamenni, annyira élvezné. Egyedülálló az az összefogás, ahogy Tamással dolgozunk. A Magdolna bemutatóján, ami szintén a Magyar Mozgókép Fesztiválon volt, úgy bőgtünk, mint a kisgyerekek. Tamásnál mindig van egy megmagyarázhatatlan érzés, ő minden pillanatban varázsol valamit.

– És milyen volt A másik érintése forgatása?

– Azt érzem, bízik bennem és hálás minden pillanatért, ami engem nagyon inspirál, bátorrá tesz. Volt egy intim jelenet a filmben, amiben minden annyira természetesen történt. Hónapokkal előtte beszélgettünk róla. Pontról pontra átvettük, hogy mi fog történni, így semmilyen nehézségem nem volt, amikor ezt forgattuk. Tóth Zsolt operatőr is figyelmes volt, ahogy a Szeretföldben Ladányi János operatőr. Maga a téma, a sztori borzongató. A legelső forgatási napon vettük fel a legutolsó jelenetet, és rögtön ezután covidos lettem, úgyhogy pofán csapott a valóság.

Trokán Anna, TROKÁN ANNA – Tamás minden pillanatban varázsol
Trokán Anna A másik érintése forgatásán

A veszprémi kötődés

– Bő egy évtizede öt évadot a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. Úgy tudjuk, ezen kívül is kötődik Veszprémhez.

– Igen, akkor Eperjes Károly volt a teátrum művészeti tanácsadója, és ő hívott ide. A férjem veszprémi, itt ismerkedtem meg vele, úgyhogy azóta is sok időt töltünk a városban. Hároméves volt a fiam, amikor bejött a Covid, úgyhogy öt évig voltam vele gyes-en. Szabadúszó vagyok, ami nagyon kényelmes számomra, de néha hiányzik egy csapat.

Világszínvonalú segítséget kaptunk

Buvári Tamást csak telefonon értük el:

– A másik érintésének ötlete még a Covid előtt született. A Nekem te vagy című regényem alapján törekedtem egy egyszerűbb sztori megírására. A film az emberi érintéssel, a fizikai, lelki kötődéssel foglalkozik középpontban az apa-fiú kapcsolattal. A film központi helyszíne a Balaton, amit mindig imádtam.

Trokán Anna, TROKÁN ANNA – Tamás minden pillanatban varázsol
Buvári Tamás munka közben

– A korábbi filmjei közösségi finanszírozásban készültek, de A másik érintésének fogatásakor más volt a helyzet.

– Sikerült koproducer-társakat találni, a Greenbox Stúdiót és az Origo Film Groupsot. Eszközöket kaptunk tőlük, beszálltak az utómunkálatokba is. Az Origo amerikai és más külföldi produkciókat szolgál ki. Az ottani stúdiókban forgatták például a Dűne és a Szárnyas fejvadász 2049 című filmeket is, úgyhogy világszínvonalú technikai körülmények között dolgozhattunk.

A másik érintése előzetese ezen a linken nézhető meg.

Vezető fotó: a szerző. Fotók: SzeretFilm Stúdió

A másik érintése

A film egy olyan disztopikus világban játszódik, ahol egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy megérintsék egymást. A főszereplők egy anya, egy apa és a fiúk, akik közösen keresik a kiutat ebben a sajátos roadmovie-ban. A történet jelene télen, Európa legnagyobb tavánál játszódik, ahol a táj jeges és hideg. Csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott.

Szereplők: Orbán Levente (Kojot, Saul fia), Trokán Anna (Szeretföld, Magdolna), Cservák Zoltán (Saul fia), Trill Zsolt, Danis Lídia, Kálid Artúr, Nagy Katica, Egyed Attila, Epres Attila. Operatőr: Tóth Zsolt, vágó: Nemes Tímea, rendező: Buvári Tamás.

A játékfilm két jelölést kapott a Magyar Mozgókép Díjra: Erdélyi Gábor – legjobb hangmester, Barabás Lőrinc – legjobb zeneszerző.

Premiervetítés a Magyar Mozgókép Fesztiválon, június 9-én, pénteken 17 órakor a Hangvillában.

Előtte, 15 órakor a Hangvilla kávézójában Buvári Tamás Nekem te vagy című regényének bemutatója, beszélgetés regény és film kapcsolatáról a szerző, Kocsis Ágnes filmrendező, valamint Hegyi Zoltán zenész, író közreműködésével.


[fbcomments]