Közérzet · 2016.05.22.

TRAFFIPAX – Akkor telefonál vagy nem?

Az úgynevezett szupertraffipaxok sok mindenre alkalmasak, de van egy súlyos közúti vétség, amelyet érzékelnek ugyan, de emiatt a vezető nem bírságolható. Ez pedig a vezetés közbeni mobiltelefon-használat.

Az egyik kereskedelmi tévé megszólaltatta Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagyot, az országos rendészeti főkapitány helyettesét, aki rávilágított a Véda rendszerrel kapcsolatos szóbeszédek pontatlanságára.


Tény, hogy a Véda rendszer észleli és rögzíti a gyorshajtást, a tilos jelzésen (piros lámpán, sárga lámpán, vasúti átjárón) való áthajtást, a záróvonal átlépését, a buszsáv használatát, a kötelező haladási iránnyal szembeni közlekedést, a biztonsági öv használatát, de alkalmas a lejárt műszaki, valamint a kötelező biztosítás érvényességének és az autó körözöttségének vizsgálatára is.

Valamire azonban nem alkalmas, erre mutatott rá országos rendészeti főkapitány-helyettes. Hangsúlyozta, hogy – a szóbeszéddel ellentétben – a mobiltelefon vezetés közbeni használatáról a rendőrség soha nem mondta azt, hogy a traffipax rögzítené: „Ezt valaki kitalálta és azóta ragozza!” – mondta, bár a dolog nem ennyire egyszerű.

Büntetéssel kell ugyanis számolnia annak, aki telefonál vezetés közben, de csak akkor, ha a rendőr személyesen észleli, hogy a sofőr ténylegesen használja a készüléket. A KRESZ rendelkezése szerint ugyanis „vezetés közben a jármű vezetője kézben tartott mobiltelefont nem használhat”. A szupertraffipaxok a mobiltelefon kézben tartását érzékelik és rögzítik is, ám a tényleges használat nem bizonyítható, emiatt jelenleg nincs lehetőség arra, hogy a kamerák használata révén büntethető legyen a mobilhasználat.

A jogalkotó nyilván lépni fog és bezárja a kiskaput, tesz arról, hogy a mobiltelefon-használatot is büntetni lehessen, de ehhez jogszabály-módosítás kell. A rendőrség és a közlekedés valamennyi résztvevőjének érdeke, hogy a balesetveszélyes helyzetet teremtő vezető büntethető legyen.


[fbcomments]