Szórakozás / Közérzet / Kultúra / Életmód · 2015.07.04.

Toszkána – Lucca, Puccini szülővárosa (5.)

Újabb gyöngyszem utazásunk során: a fallal körbevett óvárosú Lucca, Puccini szülővárosa. Vendéglátónk, Marco ajánlja megtekintésre, és mi hallgatunk rá, hiszen ki más tudja legjobban, mit érdemes megnézni Toszkánában, mint egy helyi. Lucca Pisa után következik, hiszen nincsenek messze egymástól, és a turisták rohama sem olyan intenzív Luccában, mint Pisában.

Luccát még a XV. században körbeépítették egy monumentális, 4,5 kilométer hosszú, 20–25 méter széles és 15–20 méter magas várfallal. A várost később továbbépítették a falon kívül, így ma 20 ezren élnek az óvárosban, a falon belül, 70 ezren a falon kívül, a város vezetői pedig – nagyon okosan – kitiltották az autóforgalmat a fallal körbevett városrészből.


A falba futballpályányi kiszögelléseket építettek, hogy a támadókat egyszerre több oldalról is visszaverhessék – ám a várat egyszer sem érte támadás a történelem folyamán, úgyhogy tulajdonképpen fölösleges volt a hatalmas erőfeszítés a felépítésére. Kerékpárokat kölcsönzünk, hogy minél többet lássunk ebből a gigantikus méretű falból, amelyet babakocsit tologató anyukák, kocogók, kerékpárosok, kutyasétáltatók és persze turisták vesznek birtokukba nap mint nap. 

P1000224

A falról ilyen és ehhez hasonló villákba kukkanthatunk be.

P1000227

Lucca arról is nevezetes, hogy itt született az opera egyik világhírű képviselője, Giacomo Puccini. Szülőháza egy kis térről nyíló beszögellésben található. A téren minden Pucciniről szól: a Tosca, a Bohémélet, a Pillangókisasszony szerzőjéről nevezték el a szülőházzal szemben lévő kisvendéglőt, a téren áll a zeneszerző életnagyságú szobra, az egyik épületben található „Puccini-ajándékboltból” pedig folyamatosan a népszerű szerző művei szólnak. 

P1000229

P1000231

Lucca a pop- és rockzenére is nyitott: ezen a nyáron egy csomó világhíresség lép fel a kisvárosban: Bob Dylan, Lenny Kravitz, John Legend, Billy Idol, Elton John, Lauryn Hill, Mark Knopfler, Robbie Williams, Snoopy Dog, Marcus Miller.

P1000234

A sétálóutcákban itt is kelletik magukat a helyi finomságok.

P1000238

 P1000248

Olaszországban nemcsak a nagyvárosokban nyitnak üzletet a legnagyobb divatmárkák, de a turisták által frekventált helyeken is számítanak forgalomra.

P1000215

P1000240

Ez is Lucca egyik nevezetessége: a Guinigi-torony tetején tölgyfák zöldellnek.

P1000244

(Toszkánáról szóló sorozatunk 1., 2., 3., és 4. részét is olvassa el!)

 


[fbcomments]