Egyéb · 2022.11.03.

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS – Magyaros csiki-csuki

A kormány az uniós milliárdokért fűt-fát ígér az Uniónak, ha kell jön a törvénymódosítás is, amit az uniós tárgyalásfelelős minden fórumon előszeretettel hangoztat. A beetetés után néhány héttel pedig huszáros vágással visszaáll a „régi” rend. Például a közalapítványok tiszteletdíjainál.

Az okos kormány ott ügyeskedik, ahol tud. Az Európai Bizottság túl nagy kockázatnak látta a korrupciót, aminek tétje 3000 milliárd forint. Jöhetett a törvénymódosítás, sürgősen beiktatta, majd ezzel operált. Hogy erről mit szól a tagállamok képviselőiből álló tanács, december közepéig kiderül.

A magyar kormány 17 vállalással kívánja megúszni a pénzek elvesztését. Többek között vállalták, hogy megszüntetik a közalapítványok kuratóriumában a magas rangú állami tisztviselők (miniszterek, államtitkárok) tevékenységét. Összesen 14 személyről van szó, akik 16 különböző közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt vezetnek. A kormány büszkélkedett az átláthatósággal, azonban az érintettek nem siettek bejelenteni lemondásukat a kuratóriumuk éléről. Nem történt semmi, túl korainak bizonyult a kormány dicsekvése. Miután a minisztereknek nem volt ínyére a dolog, rövid idő alatt született egy törvénymódosítás. Ezzel a minisztereknek és az államtitkároknak megmaradhat a közalapítványi kuratóriumi másodállása.


Az uniós tárgyalásokért felelős Navracsics Tibor a nyilvánosság előtt azt hangsúlyozta, az Európai Bizottság nem várja el, hogy a kuratóriumokban ülő politikusok lemondjanak a tagságukról. „Nyugat-Európában is számos példa van ilyesmire, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember.”

Úgy tűnik a havi 1,4–2 millió forint hiányzik a minisztereknek, jól jön ilyen inflációs időkben, vagy inkább a presztízsről lehet szó? Hogy az Unióig eljut-e a törvény (vissza)módosítása, nem tudjuk. December közepén kiderül.

Fotó: Németh Dániel/444


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]