Vallás / Közérzet / Kultúra · 2018.11.21.

TÖRTÉNELEM – Könyvbemutató és időutazás a Dubniczay-palotában

Évszázadok telnek múlnak, de az emberi természet nem változik. Ez jutott eszembe a Dubniczay-palotában, hallgatva a dr. Vida Beáta történész tényfeltáró nyomozása alapján Tóth Loon által „rémálmodott” Képzelt pör egymással vitázó feleit, Padányi Bíró Márton püspököt és Dubniczay István kanonokot.

Javadalmakról, hatalomról, vérre menő hitbéli összetűzésekről, „ingatlanbizniszről”, korrupciógyanús kapcsolatokról szólt a Dubniczay vs. Padányi – Purgatóriumi tűzzománckép fél órában alcímet viselő felolvasószínház, bemutatva annak a két embernek a személyes konfliktusát, akik amúgy mindketten Veszprém meghatározó és előrevivő személyiségei, bőkezű mecénásai voltak az ezerhétszázas években.

A pör a Mennyek Országában, napjainkban, Dubniczay István álmában zajlik, a lelkiismeret, az igazságra való törekvés és a múlttal való szembenézés manifesztációjaként – írta Loon a darab bevezetőjében. Rá, a korán elveszített színész-rendezőre is emlékezett a közönség, valamint a pör szereplői: Máté P. Gábor a kanonok, Reider László a püspök, Módri Györgyi a bírósági fogalmazó, Rácz János és Herth Viktória pedig a két tanú szerepében. A perlekedők álombéli, kézfogással megpecsételt békülése a darab végén a ma élőknek üzent: nem kellene várni ezzel a purgatóriumig!

Az előadás a Ki volt Dubniczay István? című könyv bemutatóján hangzott el, amelyen részt vett a kötet szerkesztője, dr. Vida Beáta, a zirci Reguly Antal Múzeum történésze, dr. Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa és dr. Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár igazgatója is. Ahogy hallhattuk, hosszú és elszánt kutatómunka eredményeként állt össze az a hiánypótló összegzés, amelyből kirajzolódik Dubniczay István hantai prépost, veszprémi kanonok, élete végén pedig a zirci Ciszterci Apátság fő mecénásának ellentmondásos, ám elismerésre méltó személyisége.

A kort, amelyben élt és tevékenykedett dr. Herth Viktória művészettörténész mutatta be egy rövid, vetítéses előadásban, mintegy elhelyezve hallgatóságát a képzelt pör szereplőinek világában. Az estnek izgalmas hangulatot adott a helyszín, a Dubniczay-palota pincéjében található Tegulárium. Összességében remek élményben, igazi időutazásban volt részük mindazoknak, akik a kellemetlen, szitáló eső ellenére elfogadták a Veszprémi Művészetek Háza meghívását erre a különleges könyvbemutatóra.


[fbcomments]