Egyéb · 2021.06.22.

Törlesztési moratórium: rosszul járunk vele

Gazdasági elemzők arra biztatják a törlesztési moratórium igénybe vevőit, hogy aki csak teheti, mielőbb kezdje meg a törlesztést. Ugyanakkor a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól, és nemzeti konzultáció is lesz róla.

A hiteltörlesztés folytatására a Magyar Nemzeti Bank csak azokat az adósokat ösztökéli, akiknek ez nem okoz pénzügyi nehézséget.

A törlesztési moratórium igénybevétele családok százezreinek jelentett kedvező választási lehetőséget, a munkahelyüket elvesztő, egészségügyi vagy egyéb okok miatt nehezebb életkörülmények közé kerülőknek pedig mentőövet az elmúlt közel másfél évben – olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank közleményében. Megdöbbenést keltett viszont a hír, hogy évekkel tovább kell törleszteni és nominálisan milliókkal is nőhet a megfizetendő összeg, mert a hitel fennálló részére a törlesztési moratórium alatti időszakban is kamat rakódik, amit a futamidő végéig egyenlő részletekben kell visszafizetni.


A jegybank néhány brutális példával is illusztrálta a helyzetet: csaknem 3 millió forinttal nő az összes tartozása annak az adósnak, akinek 5 százalékos kamatú, 15 millió forint a tőketartozása, 20 évnyi futamidővel.

Annak, akinek a haladék volt az egyetlen esélye, természetesen nem volt választása, de az, hogy a magyar adósok mintegy fele ragadt bent a hosszabb futamidőben és egy nominálisan nagyobb törlesztésben, még akkor is zavart fog okozni, ha a pénz időértékét tekintve a bank jár rosszul, és az ügyfél jól – írja elemző írásában a hvg.hu. Hasonlóan a jegybankhoz, a Bankszövetség is ellenzi a kitolást, és az a szervezet is arra hívja fel a figyelmet, hogy aki csak teheti, térjen vissza a fizetéshez.

– A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja debreceni kihelyezett ülésén a hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól – közölte Kocsis Máté frakcióvezető debreceni sajtótájékoztatóján, és utalt arra, hogy a kérdés szerepelni fog a nemzeti konzultációs íven is, ezért szeptember 30-áig kitolták a moratórium határidejét.

Nem tudni, hogy a Fidesz-frakció ehhez képest további hosszabbítást is kér-e, vagy bevárja a konzultáció eredményét.

Fotó: Népszava


[fbcomments]