Gazdaság / Közérzet · 2019.11.11.

TOP 500 – Jó ez nekünk?

Nagyítóval kell keresni Veszprém megyei céget a hvg most megjelent top 500-as listáján. Ennek megfelelően szűkebb pátriánk legnagyobb cégeinek összes árbevétele alig haladja meg a 930 milliárd forintot, ami a 14. helyre elegendő a 19 hazai régió plusz Budapest között.

Tavaly is messze elhúzott Budapest a vidéktől a 28 ezer milliárd összes árbevétellel. Pest megye úgyszintén az 5630 milliárd összárbevétellel. Utánuk következik Győr-Moson-Sopron 3387 milliárd forinttal, Fejér 2907 milliárddal, Borsod-Abaúj-Zemplén 2574 milliárddal és így tovább. Veszprém megye csak a 14. a sorban. Közvetlenül előtte Vas megye található 992 milliárddal, utánunk jön Szabolcs-Szatmár-Bereg 479 milliárddal s aztán még a sor végén Tolna, Zala, Baranya, Békés.


Szó, ami szó, nem vagyunk a leggazdagabbak között. De nincs ebben semmi meglepő, régóta hiányzik ugyanis egy igazi nagy „húzócég Veszprém megyéből, olyan mint például Győrben az Audi, Kecskeméten a Mercedes-Benz, Fejérben a Spar, Komárom-Esztergomban a Suzuki, Hevesben a Bosch stb. A meglévő, inkább közepesnek mondható Veszprém megyei vállalatok 2018-ban is hozták a formájukat: a Continental, Valeo, Nitrogénművek, a mezőlaki Adient, a Vöröskő, a Yanfeng, a Le Bélier, Napcsillag, MTD, Poppe + Potthof, Balluff, Duvenbeck és Gallus a 47. helytől lefelé jutott pozícióhoz a toplistán, amely Magyarország legnagyobb vállalatainak teljesítményét összegzi a 2018-as évben.

Mi következik ebből? Kevesebb az erőforrásunk mint a szomszédos megyéknek. Pontosabban, kevesebb a nagy cégektől származó erőforrása a megyének. A kisebb cégek ezt valamelyest pótolják, Veszprém megye gazdasági szerkezetére ugyanis a kisebb vállalkozások a jellemzők a térség sajátosságaihoz igazodva a turizmus és kereskedelem területén.

Lehet, hogy ez lesz majd a szerencsénk, ha hinni lehet a jövőkutatóknak, akik azt állítják, hogy a nagy léptékű, felülről irányított, központilag finanszírozott fejlesztési programok a világ fejlett országaiban is egyre kevésbé működőképesek. Helyettük inkább a kis kreatív vállalkozások és a közösségi kezdeményezések lesznek a nyerők. Hazánkban azonban egyelőre még nem ez a helyzet. Mert nézzük csak tovább ezt a toplistát! Az is kiderül belőle, amire a magazin szerzője is felhívja a figyelmet, „hogy az 500-as rangsorba frissen bekerült 46 cég közül minden kilencedik a sokszoros milliárdos felcsúti gázszerelő, Mészáros Lőrinc ilyen-olyan érdekeltsége. Magyarországon a kapcsolatok egyelőre mindent visznek.


[fbcomments]