Közérzet · 2016.11.16.

TOLERANCIA – Kezdjük magunkkal!

Kezdjük magunkkal: először fogadjuk el magunkat, majd a szűkebb és tágabb környezetünket! A tolerancia világnapja alkalmából tartott konferencián mondta ezt Bálint Bánk pszichológus, az egyik előadó.

A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház kedden konferenciát szervezett a tolerancia világnapja alkalmából, amelyen több előadás hangzott el. A leglényegesebb gondolatokat Bálint Bánk pszichológus, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola oktatója fogalmazta meg a témával kapcsolatban:

Logikailag mindig nekünk kell kezdenünk az elfogadást, mert csak a magunk döntéseiben vagyunk kompetensek. Ha velem szemben hátrányban van a másik vagy én vagyok fölényben vele szemben, akkor is nekem kell kezdenem az elfogadást. Nem hiszem, hogy az az ember, aki nem tudja elfogadni a környezetében élőket, majd tolerálja az eszkimókat. Az elfogadást magunkkal kell kezdenünk úgy, hogy tiszteljük és szeretjük önmagunkat teljes mértékben, külső és belső tulajdonságainkkal együtt! Ez komoly feladat! A következő lépés gyerekként elfogadni a szüleinket, persze nincs olyan, hogy kivéve a kamaszkort! Felnőttként fontos a párunk elfogadása, szülőként pedig erkölcsi kötelességünk a gyerekeink felvállalása annak adottságaival, képességeivel, életcéljával együtt, később pedig a gyerekünk társának elfogadása. Aztán jönnek a rokonok, természetesen itt megválaszthatjuk a kapcsolat közelségét-távolságát, majd a munkatársak, de vásárlóként, járókelőként és sok más esetben is kapcsolatba kerülünk embertársainkkal, akik felé fontos a tolerancia. Természetesen az elfogadásnak vannak nehézségei, de maga az elfogadás mindkét fél számára jutalom értékű. Minél több embert tudunk elfogadni, annál színesebb lesz a mi személyiségünk.

A konferencia előadói és hallgatósága a városháza Kossuth-termében

A konferencia előadói és hallgatósága a városháza Kossuth-termében

A konferencián előadást tartott még dr. Fábián Alexandra ügyvéd, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense, aki rendszeresen várja fogadóóráin a hozzá fordulókat a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házban (a fogadóórák helye és időpontja itt), dr. Herbert Attila, a Mozgássérültek Aktív Egyesületének munkatársa, Németh Éva, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és Mezei Orsolya, az Új Nemzedék Közösségi Tér közművelődési szakembere.

[stextbox id=”black”]

A fiatalok, mint erőforrások

A politika, a hatalom azt szeretné, hogy erőforrásként tekintsünk a fiatalokra, ne pedig problémaként – mondta többek között Mezei Orsolya, az Új Nemzedék Veszprémi Közösségi Tér munkatársa, aki arról panaszkodott, hogy nehezen vonhatóak be a fiatalok a közösségi megmozdulásokba.

Személy szerint élből elutasítom és rettentően sajnálatosnak tartom, hogy a jelenlegi rendszer valamiféle erőforrásnak tekinti a diákokat – többek között ezt mondta a minap a Somogy megyei diákparlament rendezvényén Kaposvárott Bradánovics Bendegúz gimnazista, akinek előadását félbeszakították (az eseményről készült tudósítás itt olvasható).

[/stextbox]

 

Hozzászólások

hozzászólás