Életmód · 2023.03.17.

Toblerone – Hová tűnt a Matternhorn?

Mivel a kultikus svájci csokoládé gyártásának egy részét áthelyezték Pozsonyba, a Toblerone márkát birtokló Mondeleznek új hegy után kellett néznie. A Matternhorn jellegzetes alakja nem használható többé a csomagoláson.

Új csomagolásban jelent meg a boltokban a svájci csokoládé, a Toblerone. A Matternhorn nélkül! Mostantól fiktív hegy ékesíti, és eltűnt róla a Swiss made szlogen is. A változás oka: a gyártás egy részének Szlovákiába való áthelyezésével a kultikus csokoládé már nem felel meg a szigorú svájci követelményeknek. Svájcban törvény szabályozza a nemzeti jelképek felhasználását. A cégek csak akkor használhatják ezeket, ha a termékek tényleg az országban készülnek és az alapanyag legalább 80 százaléka helyi – írja a svájci Blikk.

Matternhorn Toblerone, Toblerone – Hová tűnt a Matternhorn?
A kultikus svájci csoki új ruhája. Fotó: Veszprém Kukac

Ezért tűnt el a Matternhorn, az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa a Toblerone csomagolásáról – 115 év után. A régi design immár történelem. A bern-brünneni csokoládégyár közleményében kiemelte, és ez most már a boltokban is látható, hogy az új csomagolás megtévesztésig hasonlít az eredetire. Lényegében csak Svájc nemzeti jelképét cserélték le egy akármilyen hegycsúcs ábrájára.


Matternhorn Toblerone, Toblerone – Hová tűnt a Matternhorn?
Olvasónk, Fenyvesi Noémi a Matternhorn előtt

A pozsonyi gyárban majd csak ősztől készülnek a kisebb termékek 35 grammos és 50 grammos formátumban. A szlovákiai terjeszkedés oka, hogy a termék kinőtte a svájci gyár kapacitását. A klasszikus, 100 grammos csokoládé még mindig Svájcban készül. A berni gyártást még bővítik is. A cégcsoport évente további 90 millió darab 100 grammos csokoládé előállítását tervezi.

A vezető képen: az ikonikus Matternhorn a régi csomagoláson. Fotó:.timeout.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]