Szórakozás · 2021.05.21.

Több mint száz program a Bondoró Fesztiválon

A Normafa Síház kertjében tartott sajtótájékoztatót a Bondoró Fesztivál szervezői csapata. A budapesti eseményen sétáló látványosságok köszöntötték az érkezőket a város felett, s a szervezők az idei év teljes programját is bemutatták a jelenlévőknek.

Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készülnek a várva várt fesztiválszezonra a Bondoró szervezői. Június 11. és 13. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett-előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat Kapolcsra, egy vidám, nyárindító hétvégére.

– Idén több mint száz programot hozunk el Kapolcsra, s nyolc helyszínen szórakoztatjuk majd a nagyérdeműt – mondta Virág Zsóka fesztiváligazgató.


A nyárindító esemény egyik kiemelt helyszíne a Bondoró Porond. A fesztivál porondmestere, Zugmann Zoltán Cugi a sajtótájékoztatón is vidám lendülettel kalauzolta végig a vendégeket. Megtudhattuk, hogy a porondon fellép majd a Langaléta Garabonciások, valamint a BAB Társulat és a Harkels Puppetry előadásait is láthatja a közönség. Karmesterjátékával porondra lép a Bélaműhely, és a Kajárpéci Vízirevü egyedi tolmácsolásában Hany Istókkal is találkozhatunk. Ugyanitt láthatjuk majd az Ukiyo című különleges előadást is a Ledpuppets tolmácsolásában. A fénybábokkal kísérletező csapat, mintegy saját gyökereit keresve, a lampionok őshazájába, Japánba kalauzolja a nézőket a pénteki estén. A szombati napon lesz Szikra-show is, méghozzá az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció jóvoltából.

Virág Zsóka fesztiváligazgató

Idén új helyre költözik a Bondoró Színpad. Az új terepnek köszönhetően a programhelyszín kibővült nézőtérrel és látványos produkciókkal várja az érdeklődőket a kapolcsi Kecskekő Sátorhely területén. Ezen a színpadon láthatja a közönség a Tűzmadarak Cirkuszcsoport műsorát, amely a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg mai ízzel, némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban. A Freak Fusion Cabaret látványos zsonglőr-, akrobatika-, légtornász- és burlesque-jelenetekre épülő előadását a Firkin lendületes koncertje követi. A Firkin a modern ír kocsmazene féktelen műfaját repíti a kapolcsi éjszakába. Lesz a színpad kínálatában Budapesti Útikalauz Időutazóknak is. Az előadás során visszautazhatunk a magyar cirkusz múltjába, ahol sorsfordító tragédiákra, tiltott szerelmekre, menekülésekre, kényszerpályákra és csodálatos újrakezdésekre bukkanunk. A zenei felhozatalt színesíti Sena Dagadu saját zenekarának koncertje is, amelyben soul, funk és elektronikus hatások is megjelennek.

Belga, francia és olasz artisták is érkeznek

Szendrei Virág Zsófia, a Bondoró projektmenedzsere elmondta: a fesztivál alapítása óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy idővel, amikor a helyzet úgy engedi, be tudjanak emelni nemzetközi utcaszínházi produkciókat is a kínálatba. Idén végre elérkezett az a pillanat, hogy a Bondoró szervezői büszkén mondhatják: belga, francia és olasz artisták is érkeznek hozzájuk a júniusi fesztiválra.

– Szívből örülünk neki, hogy a Francia Intézetnek, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek köszönhetően idén már francia és olasz előadók is szerepelnek majd a Bondorón. Belga produkciók is érkeznek a fesztiválra a Wallonie-Bruxelles International támogatásában. A Bondoró Színpad programjai között szerepel Nicolas Fraiseau (FR) látványos artistaműsora, valamint itt lép fel a La Cie des Six Faux Nez (BE) társulata és a La Compagnie Les Petits Délices (BE) előadása is itt látható lesz több ízben. Vasárnap délután a Cie SCHRATCH (BE) cirkuszi showját tekinthetik meg ugyanitt az érdeklődők, amit zsonglőrködés, bohócműsor és speciális effektek kísérnek majd. A Bondoró Színpadon mutatkozik be továbbá a szicíliai Gaia Santuccio (IT) és Georgina Cassels (UK) közös légtornászprogramja is. Emellett a Bordűrbe érkezik még egy lenyűgöző utcás műsor a La Compagnia Autoportante (IT) jóvoltából – mondta Szendrei Virág Zsófia.

Finom dallamok, páratlan borok, kiváló sörök

S ha már Bordűr, a finom dallamok és páratlan borok szerelmesei is megtalálják a kedvükre valót a Bondorón. A Bordűr – Bor-és Művészeti Páholy ez alkalommal is Balaton-felvidéki borokkal, borkóstolókkal és más ínyencségekkel várja a fesztiválra látogatókat. A nagyobb elmélyülést igénylő programok és kifinomult stílusok helyszínén idén olyan előadók lépnek fel, mint például a Swing à la Django vagy a David Spischak Quartet, de Kárász Eszter sanzonestjét és a Bin-Jip koncertjét is itt hallgathatjuk Lantos Zoltán hegedűművésszel kiegészülve.

A Bordűrben a délelőttöket a Hermann Ottó Intézet szervezésében megvalósuló szakmai beszélgetések, valamint olyan gyermekprogramok töltik meg élettel, mint például a Modern Art Orchestra ifjúsági programja, melynek célja, hogy a fiatalokat és gyerekeket megismertesse a jazzmuzsika alapjaival. Itt jelenik meg Mórocz Adrienn előadásában Marék Veronika két ismert figurája, Boribon mackó és Annipanni is. A helyszín programjainak sorát Tompos Kátya és Hrutka Róbert közös koncertje zárja. A bensőséges, helyenként elgondolkodtató, helyenként vicces, de mélyen az énekesnő lelkéből fakadó történeteket az élet ihlette.

A Torkolat – Sörkert idén is a bohém hangulatot kínálja a jelenlévőknek. Ezen a helyszínen különféle sör- és pálinkakóstolókon vehetünk majd részt, miközben fiatalos képzőművészeti programok és pezsgő koncertek váltják egymást. A Torkolatban lép fel a Mörk zenekarból ismert Mark & Jason, valamint a Gypo Circus zenekar is, és Ian O’Sullivan saját projektje, az O’SULLIVAN. Itt lesz látható Sallai László és Szabó Benedek néha aktív, néha inaktív, mindenesetre idén nyáron visszatérő közös projektje, amiben a két dalszerző kedvenc számain keresztül megpróbálja egy kellemesebb jövő reményét önteni a közönség lelkébe. Emellett érkezik Egyedi Péter gitáros-énekes szólóprojektje, az Mmamt és a Broken Essentials triója is. Lesz még itt Vízgraffity Szarka Fedor Guidóval, Ethnosound élménydobolás és Bondoró Főnix díszítés is, a madár idei készítőjével, Néder Jankával.

MeseKert a legkisebbeknek

A MeseKert ebben az évben is a legkisebbek birodalmaként tér vissza. A MeseKert három napon át báb- és meseelőadások egész sorát kínálja a Bondorón kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Érkezik Fabók Mancsi, a Dobronka Cirkusz, a Ziránó Színház, valamint a Szamárfül Projekt is. Teremtésmesét mond majd Écsi Gyöngyi, fellép Gulyás László vándormuzsikus, az Álomzug Társulat, valamint Fekete Dávid és a Barboncás Társulat is. Ágoston Béla multiinstrumentalista zeneszerző és Danny Bain amerikai származású zenész-előadó párosa kedves és vicces meséket ad majd elő, különlegesebbnél különlegesebb hangszerekkel.

A Bondorón újra felbukkan egy régi ismerős is: a néhai Szárnyas Sárkány Fesztivál legszebb pillanatain egy esti filmvetítés alkalmával nosztalgiázhatnak a szombati napon. A MeseKert Pajtájában pedig Szegedi Katalin műveiből nyílik kiállítás, amelyre az illusztrátor a legkedvesebb könyvei képanyagából állított össze egy válogatást.

Idén bővül a workshopok és állandó programok kínálata is. A Babra Műhelyben Gabiga kézműves műhelyével, a Játszóház Projekt modern társasjátékaival és a Kétfecske Játszóház ökotudatos alkotótevékenységeivel találkozhatnak az érdeklődők. Emellett a fesztiválon a Taurin Cirkusz Zsonglőr Játszóházában is kipróbálhatjuk magunkat, valamint a Bondoró Múzsa karakterének készítőjével, Nagy Orsival alkothatunk újrahasznosított alapanyagokból készülő ékszereket, álarcokat.

A Bondoró sajátossága, hogy a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja. Szinte minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcokra. Nem lesz ez másként ez alkalommal sem. A fesztivál hétvégéje az egyszeri és megismételhetetlen pillanatoké, testközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét, eleven momentumait. Érkezik Mimuido, a művészet udvari bolondja, Stubnya Béla és Tulipán Katalin mímes pantomimjátékkal kápráztatnak el, Rezesek fújják gólyalábon, de lesz Bábjósda, Fényparádé és Kalandozó Komédium is. A Bondorón ott lesz Kádár Ferkó fotószínháza és a Vándorkollódista is, feltűnik egy teljes Angyal hadsereg, és köztünk jár majd megannyi sétáló látványosság. Az álomvilágot Győrfi András kiállítása teszi teljessé, aki egy sajátságos édenkerti hangulatot fest meg. Álomszerű víziói fényfestés formájában jelennek majd meg a fesztiválon.

Erre a néhány napra ismét megelevenednek a Bondoró saját figurái is: életre kelve járnak-kelnek a kapolcsi utcákon. A felvonulásokhoz ebben az évben csatlakozik a Bondoró Múzsája is, aki hatodik karakterként az ihletet hivatott szimbolizálni, és egy kis misztériumot, csodát csempész majd a jelenlévők mindennapjaiba. De új életre kel a Bondoró főnixmadara is. Az óriásbábhoz idén egy közös díszítés során a közönség is hozzáteheti a magáét, mielőtt egészen a tűzig kíséri el kedves teremtményét.

Kedvezményes jegyek elővételben itt.

Kép forrása: KELEMEN_GERGO

[fbcomments]