Életmód · 2022.07.14.

Tíz perc irodai jóga a legjobb munkahelyeken is jár!

Ha te nem is vagy híve az irodai jógának, tíz percet azért megéri rászánni, mert számos jó hatása van. Nem is gondolnád, hogy ennyire rövid idő alatt milyen jól át lehet magunkat mozgatni.

És ehhez még csak a legjobb munkahelyeken sem kell dolgozzunk. Elég ha egyszer a kávé helyett a testmozgást választod. Meg fogsz lepődni, ezt garantáljuk!

A legjobb munkahelyeken is vannak fájó pontok

A legjobb munkahelyeken is előfordulnak sajnos nyaki-, váll- és hátproblémák, melyek szó szerint fájó pontjai a hétköznapoknak. Be kell vallanunk magunknak, hogy bizony az evolúció során nem arra lett a testünk felkészítve, hogy napi nyolc-tizenkét órát üljünk számítógépek előtt görnyedve.


Sajnos az utóbbi évtizedekben az informatikai eszközök mindennapossá válásával számos negatív hatás éri a testünket. Az ülőmunkák száma nő, így egyre nagyobb az esély arra, hogy ezek a hatások minket is érintenek. Sajnos a negatív következmények között szerepel a testtartásunk gyors romlása, az izmaink merevvé válása, mely belső és fizikai feszültséghez is vezet. A görnyedéssel pedig a nyaki szakaszban keletkezik deformitás, mely akár az idegrendszerünkre is negatív hatással lehet.

Ma már nagyon jól látható, hogy nem csak a munkahelyi stressz van rossz hatással a testi és lelki egészségünkre. Épp ezért érdemes ezt komolyan venni, és rászánni egy kis időt arra, hogy tegyünk mindezek ellen.

Akár tíz perc irodai jóga is elég

Ha te nem is rajongsz a jógáért, akkor is érdemes egy próbát tenned. Adj neki egy esélyt! Nem kell szeretned (bár szerintünk fogod, amint megérzed a pozitív hatásait), a lényeg, hogy jó hatással legyen. Nézzük meg ezt a gyakorlatban!

Először is kezdjük egy elcsendesedéssel. Az most mindegy, hogy ülő vagy álló helyzetben vagy, ahogy számodra kényelmesebb. Kiüríted az elmédet, csak magadra koncentrálsz. A jógában a megfelelő légzésnek kulcsfontosságú szerep jut, ezt is érdemes elsajátítani, és ezzel folytatni. Majd jöhet egy könnyed nyújtózás, a nyaki gerinc és a fej óvatos átmozgatása.

A görnyedt testtartásnak is hadat üzenünk, így jöhetnek a mellkasnyitó és váll lazító gyakorlatok is. Domborító és homorító mozdulatokkal jól fel tudjuk frissíteni az egész gerincoszlopunkat, ezzel pedig enyhülni fognak a rossz testtartásból adódó merevségek.

Érdemes még mindenképp átmozgatni a csuklót. Nem is gondolnánk, hogy mekkora erőhatások érik az egész napos számítógépezés során. Pár egyensúlyozós gyakorlatot is érdemes beiktatni, mert ezek stresszoldó hatásúak, továbbá javítják a koncentrációképességet és az állóképességet is.

Bárhol csinálhatod, és elég akár öt-tíz perc is

A legjobb ezekben az átmozgató gyakorlatokban, hogy egyáltalán nincsenek helyhez vagy társasághoz kötve. Akár egyedül is végezheted, home office vagy távmunka esetén is. És ha esetleg nincs is rá tíz perced, akkor kezdj csak öttel, az is jobb, mintha semmit sem csinálnál.

Hidd el, egy kávénál sokkal komolyabban felfrissít! Már csak ezért is érdemes csinálni!


[fbcomments]