Közérzet / Életmód · 2019.11.09.

TÍZ MILLIÓ FA – Önkéntes faültetők a novemberi esőben

Nem riasztotta el az időjárás azt a közel kétszáz önkéntest, akik a „10 millió Fa” országos mozgalomhoz csatlakozva Veszprém tizenhat helyszínén 166 facsemetét ültettek el szombaton délelőtt.

A fák beszerzését magánemberek, helyi cégek, intézmények és vállalkozások mellett az önkormányzat is támogatta, az ültetéshez a Royal Kert Kft., a VKSZ Zrt. és a VERGA Zrt. munkatársai adtak szakmai segítséget.


Az Endrődi úti buszfordulónál a Pannon Egyetem és a hozzájuk csatlakozott baráti társaság önkénteseit kaptuk lencsevégre, épp amikor az utolsó fának csákányozták, ásták ki a gödröt. Többen meleg teával, süteménnyel, szendviccsel érkeztek, ezzel is kifejezve szimpátiájukat a környezetükért tenni akaró fiatalok iránt.

A klímavédelem jegyében szerveződött „10 millió Fa” közösség veszprémi képviselőjétől, Sárdi Krisztinától megtudtuk, hogy az országos mozgalmat Bojár Iván András és Papp Zsuzsanna hívta életre azért, hogy mi magunk is tehessünk a Föld folyamatos felmelegedése ellen. A három hónapja létrejött országos szervezetnek mostanra több mint száz területi képviselete és sok tízezer tagja van. A nyár végén megalakult veszprémi csoport ezerkétszáz tagot számlál.

A kezdeményezés első mérföldköve a mai országos ültető nap volt, ami reményeik szerint megalapozza a hosszú távú, hagyományteremtő célok elérését. Szeretnék, ha a tavaszi és őszi faültetés nem csupán szokássá, de hagyománnyá is válna. Csatlakozni hozzájuk a csoport közösségi oldalán lehet.


[fbcomments]