Választás 2022 · 2022.03.31.

Tiszta szavazás kampány a visszaélések ellen

Választók jogellenes befolyásolását, szavazatvásárlásokat, láncszavazást, szavazók szervezett utaztatását figyeli és akadályozza, dokumentálja és jelenti be a Tiszta szavazás program több száz önkéntese a vasárnapi választásokon.

A több tucat szavazókörben dolgozó őrszemek, jogászok és szórólaposztó önkéntesek munkája szavazóköri eredményeket dönthet el a csalások megelőzésével és bejelentésével.

A Civil Kollégium Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, az aHang és a Political Capital szövetségében szervezett Tiszta szavazás kampány célja, hogy az emberek felismerjék, megelőzzék és bejelentsék a jogsértéseket. Korábbi tapasztalataik alapján biztosak benne, hogy csak a civilek részvételével lehetnek visszaélésektől mentes és tisztességes országgyűlési választások Magyarországon. Ezért telefonos forródrótot is indítottak azoknak, akiket zsarolnak, fenyegetnek, lefizetnek és akik ilyen eseteket látnak.

– Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését – mondta Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón. – Sok éve látjuk már, mi megy a terepen. Idén úgy döntöttünk, máshogy készülünk a választásokra.

A CKA vezetője szerint a politika fontos része, hogy megpróbálják meggyőzni a választókat, de a választás előtt pénzzel vagy ajándékokkal lefizetni a kiszolgáltatott helyzetben lévő, szegénységben élő szavazókat bűncselekmény.

2018-ban az aHang és 2019-ben józsefvárosi civilek sikeresen akadályoztak meg szavazatvásárlásokat, ezzel biztosítva a helyi választások tisztaságát. Az akkori tapasztalatokkal, a Political Capital veszélyeztetett választókerületeket feltérképező elemzésével és a TASZ jogsegélyszolgálatával felvértezve minden eddiginél komolyabb, országos fellépést szerveztek a civilek az idei választásokra.

– Több száz önkéntest készítettünk fel arra, hogyan ismerhetik fel őrszemként a választási visszaéléseket. Tíz vidéki településen tartottunk választói fórumokat, a TASZ jogászai telefonos forródrótot indítottak számukra. Munkánk során kiderült: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a szavazatvásárlás bűncselekmény. Az igazi felelősség azé, aki lefizeti a választókat, de az olykor állásuk elvesztésével megfenyegetett emberek is börtönbe kerülhetnek, ha eladják a szavazatukat – osztotta meg tapasztalatait a CKA ügyvezetője.

Bálint Mónika azt is felsorolta, mik a legelterjedtebb választási visszaélések:

  • Választókörzetek átrajzolása
  • Személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása
  • Fenyegetés
  • Nyílt szavaztatás (mások szeme láttára kell behúzni az ikszet)
  • Mások helyett szavazás
  • Láncszavazás
  • Szavazólap lefényképeztetése és bemutatása
  • Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel
  • Szavazók szállítása, utaztatása
  • Akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése

Lehetséges, kirívóan durva csalási forma továbbá egyes szavazatok megsemmisítése, meg nem számolása, meghamisítása is.

Veszprém megyében is előfordulhatnak visszaélések

– A nagyobb kiszolgáltatottsággal, a nagyobb szegénységgel sújtott megyék veszélyeztetettebbek – világított rá Bálint Mónika a visszaélések hátterére. Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyék a legveszélyeztetettebbek, de Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy és Veszprém megyékben, sőt Budapest 8. és 9. kerületében is előfordulnak visszaélések.

– Bár a zsarolás bűncselekménynek számít, mégis sok közmunkással megesik, és olyan dolgozókat is gyakran fenyegetéssel vesznek rá a szavazásra, akik állami vagy önkormányzati megbízásokat kapó vállalatoknál dolgoznak – számolt be a CKA tapasztalatairól. – A zsarolások áldozatainak, különösen, ha jogellenesen lefényképeztetik a szavazólapjukat, azt javasoljuk, hogy rontsák el a szavazólapot, kérjenek újat és azt már szívük szerint ikszeljék be. A szegény embereknek sem éri meg ugyanis, hogy pár ezer forintért cserébe négy évig senkinek ne beszélhessenek a problémáikról. A választások előtti pénzosztás, a jobb módúaknak juttatott adóvisszatérítések és nyugdíjemelések is felvetik a befolyásolási szándékot, viszont ezek sem köteleznek senkit a szavazásra.

Több száz önkéntest toboroztak

– Az aHang országszerte több mint 500 ezer embert tájékoztatott a választási visszaélések és csalások formáiról online. Önkénteseink személyesen az elmúlt hetekben az ország 40 pontján szórólapok és egyéb kiadványok terjesztésével segítették a felvilágosító munkát – számolt be a munkájukról Abdallah-Magdy Szabrina, az aHang országos főkoordinátora.

Az aHang által toborzott „őrszemek” április 3-án több száz településén lesznek jelen, és jogászok kíséretében dokumentálják az esetleges választási visszaéléseket.

– Azért dolgozunk, hogy a választók felismerjék, amikor csalással vagy visszaéléssel találkoznak, és tegyenek is azért, hogy minél tisztábban lehessen szavazni – tette hozzá.

Az elégtelen állami fellépés miatt a megelőzésen és a jogi segítségen van a hangsúly

A civilek arra is felhívták a figyelmet, hogy lejt a pálya. Nem egyenlő esélyekkel indulnak a jelöltek a kormánypárt média- és reklámipari túlsúlya, az állami információnak nevezett pártkampányok és a választási térkép kormánypártnak kedvező átrajzolása miatt.

A jogi keretek sem elegendőek a visszaélések megakadályozására, ezért elengedhetetlen az állampolgárok aktivitása. A Tiszta szavazás kampány honlapján példaként hozták fel, hogy az Európai Uniós országok többségében, például Romániában, de még Ukrajnában, vagy Észak-Macedóniában is biztosított a valóban pártoktól független civil állampolgári választási megfigyelés lehetősége.

– Az a célunk, hogy a választópolgárok tisztában legyenek azzal, mi sérti a választások tisztaságát és hogyan tudnak fellépni ellene. Jogi támogatást is nyújtunk a választási visszaélések elleni törvényes fellépéshez – ezt már Döbrentey Dániel, a TASZ választási jogi programjának koordinátora mondta.

Mit tehet, aki visszaélést lát?

A szavazás napján a TASZ jogászai az ország számos pontján személyesen is jelen lesznek, hogy az őrszemeket jogi tanácsadással, beadványírással segítsék.

Telefonon már a kampányidőszak kezdete óta bárki számára elérhetőek a 06 30 722 3356-os számon, továbbá a jogsegely@tasz.hu e-mail címen. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.

Döbrentey felhívta a figyelmet arra, hogy a TASZ jogászai nem hatósági személyek, nem ők vizsgálják ki hivatalosan az eseteket. Ők abban segítenek, hogy bárki szakszerű bejelentést tehessen, amit nem lehet könnyen lesöpörni az asztalról.

– A szavazás napján tapasztalataink szerint megsokszorozódnak a hívások, és ekkor jelentik a legtöbb visszaélést is. Idősotthoni szavazással kapcsolatos anomáliák, szavazatvásárlás, a szavazók szállítása szokott a leggyakoribb problémaként megjelenni. Minden hasonló esetben jogi tanácsot adunk a hozzánk fordulóknak azért, hogy a visszaéléseknek következménye legyen akár büntetőfeljelentés, akár választási kifogás formájában – mondta Döbrentey.

A TASZ programvezetője arra biztatott mindenkit, hogy politikai véleménytől függetlenül forduljon a jogsegélyszolgálathoz, ha visszaélést tapasztal.

– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok szabadon kinyilváníthassák akaratukat és a választás eredménye ezt tükrözze – fejezte be Döbrentey Dániel.

A képen a Tiszta szavazás sajtótájékoztatójának résztvevői. Fotó: Egyed Péter/CKA

Kép forrása: EGYED PETER

[fbcomments]