Közérzet / Életmód · 2016.03.16.

TISPOL – A biztonságosabb közlekedésért

Március 16. és március 18. között országos közúti ellenőrzést hajt végre a rendőrség. Az úgynevezett Tispol Seatbelt ellenőrzés keretében fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatára.

A police.hu tájékoztatása szerint e passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye. A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának további növelése elengedhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében. Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, s lefoglalhatják a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat. A háromnapos akció során a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények kiszűrése és megelőzése lesz.


A Tispol-tagállamok rendőri erői (a szervezetnek hazánk 2004 óta tagja) a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a közlekedők biztonságának szavatolása érdekében a passzív biztonsági eszközök használatát ebben az időben fokozottan ellenőrzik Európa közútjain. A Tispol célja, hogy az európai szintű közúti ellenőrzésekkel is hozzájáruljon az Európai Bizottság által meghatározott közösségi célkitűzés eléréséhez, miszerint 2010 és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma.


[fbcomments]