Közérzet · 2020.12.17.

TILOS A TŰZIJÁTÉK – Azért a kutyáinkat ne hagyjuk őrizetlenül!

Számos kérdést nyitva hagyott múlt héten a petárdák és rakéták árusításának tilalma, hiszen petárdát magánszemélyek számára már 2005 óta tilos volt értékesíteni, ahogy a magánszemélyek általi használatuk is büntetendő volt. Sokan mégis hozzájutottak és az év utolsó napjaiban szűnni nem akaró „fegyverropogás” stresszelte az embereket meg a ház körüli állatokat. A tegnap kihirdetett kormányrendelet egyértelmű helyzetet teremt.

Ovádi Pétert, az állatvédelemért felelős miniszteri biztost, országgyűlési képviselőnket hétfőn arról kérdeztük, hogy a pirotechnikai eszközök használatát miért nem tiltották be ugyanezzel a lendülettel. Köztudott, hogy a petárdák interneten gond nélkül beszerezhetők, maradhattak készletek tavalyról is, a kijárási korlátozás pedig semmire nem garancia. Reggel öttől este nyolcig közterületen, magánterületen pedig akár nyolc után is vígan petárdázhatnak és tűzijátékozhatnak, akiknek ez örömet okoz. A képviselő már akkor jelezte, hogy elkészült a használatot is megtiltó rendelettervezet, amit szerdán fognak kihirdetni.


A Magyar Közlönyben mostanra valóban megjelent, hogy idén a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazásán és birtoklásán túl azok felhasználása is tilos. A vonatkozó előírások megszegői akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követnek el. A kormányrendelet értelmében „az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék (…) december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, továbbá (…) a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek.”

A használat tilalma a közterületekre és a magántulajdonú ingatlanokra egyaránt vonatkozik – erősítette meg feltételezésünket a miniszteri biztos.

Ezek szerint csendes év végében reménykedhetünk, bízva a nagy többség jogkövető magatartásában. Szabályszegők azonban mindig akadnak, úgyhogy ne ringassuk magunkat a teljes biztonság illúziójába. A kijárási korlátozás miatt estétől hajnalig most a keresés-mentés is nehezebb, vigyázzunk hát nagyon a négylábú barátainkra!

[stextbox id=”grey”]

A pirotechnikai eszközök osztályba sorolása:

A színpadi pirotechnikai termék kivételével a szórakoztató célra szánt azon pirotechnikai terméket (a továbbiakban: tűzijáték termék),

a) amely nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is behatárolt területen való használatra szántak, az 1. pirotechnikai osztályba,

b) amely alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, a 2. pirotechnikai osztályba,

c) amely közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 3. pirotechnikai osztályba,

d) amely nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 4. pirotechnikai osztályba kell sorolni.

[173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet 3. § (3.) bekezdés]

[/stextbox]


[fbcomments]