Közérzet · 2023.01.08.

T. G. M.: Egyének és kis közösségek jelentik a reményt

Biztató jelnek tartja a mostani tanár-diák-szülő tüntetéseket, amelyek azt mutatják, hogy vannak morális energiák a társadalomban. A veszprémi civilek vitáját is pozitív példaként emeli ki Tamás Gáspár Miklós a HVG karácsonyi dupla számában adott interjúban. A közjó már csak az egyének és a kis közösségek irányából várható – állítja.

„Milyen fantasztikus, hogy arról vitatkoznak, hogyan kell kinézni a templomuknak. Ezek fontos, figyelemre méltó kezdeményezések. Lesznek még ilyenek. Mint ahogy a reformkorban voltak olyan emberek, például Széchenyi és barátai, akik jó ügyekre áldoztak akár a saját vagyonukból. Nem haltunk meg, van kultúránk, ami nagyon barbárosodik, nagyon sötét, de még létezik ” – magyarázza a HVG-nek nyilatkozva.

Globális katasztrófa közepén vagyunk

Hamvay Péter annak apropóján beszélgetett Tamás Gáspár Miklós filozófussal, hogy most jelent meg Öt tanács a hazának címmel az Amnesty International A Lap című folyóiratában egy nagyobb lélegzetű tanulmánya. Ebben többek között „kistétekre menő szabadságharcról” és annak kellemetlenségeiről is beszél, valamint a kis közösségek fontosságáról.


A kérdésre, hogy mennyire rossz a helyzet, sorolja: „Globális katasztrófa közepén vagyunk. Nyolcmilliárd ember él a Földön, amely azonban nem tud ennyit eltartani. Itt van a klímakatasztrófa, a járványok, a migránsok iránti gyűlölet, az orosz–ukrán háború, ahol két gyilkos nacionalizmus néz szembe egymással. S ha mindez nem volna elég, Magyarországon kitört a téboly. A kormány azt mondja, hogy nem szavazza meg az Oroszország-ellenes szankciókat, miközben éppen megszavazza, és ezt a lakosság fele el is hiszi, pedig hivatalosan is megerősítik, hogy megszavazzák a szankciókat. A katasztrófa gazdasági, morális, politikai, katonai szempontból itt van, és senki nem viselkedik racionálisan.”

A közjó immár nem várható az állami autoritástól

Ha már ilyen borúsan látja a jelent, mit mond a jövőről, faggatja az újságíró. T. G. M. válasza: „Az egyének szintjén látok pozitív fejleményeket. Sokakban van indíttatás, hogy szebb, morálisabb, méltóbb életet éljenek. Az Öt tanácsban is erre biztatom az olvasókat. Az önművelésre, új reformkorra. Mert véleményem szerint a közjó immár nem várható az állami autoritástól, mert a nemzetállami szint megszűnt, csak az egyéntől, a kis közösségektől. A különböző jogvédő, szociális, emberi jogi, nővédő, kisebbségvédő, környezetvédő vagy helyi kulturális és egyéb szervezetekre érdemes figyelni. Azt remélem, az emberek nem fogják hagyni passzívan, hogy becsapják, megfélemlítsék őket és borzalmas gondolatokat ültessenek el a fejükben. Biztató jelnek látom a mostani tanár-diák-szülő tüntetéseket, amelyek azt bizonyítják, hogy vannak morális energiák a társadalomban. Szépen tudnak viselkedni, nagylelkűen, még közeledni is tudnak egymáshoz, például az egyházi iskolák a világiakhoz.”

Érdemes az egész interjút elolvasni, amely az egyének és a kis közösségek reményt adó fontosságát hangsúlyozza az erőszak- és véleményhatalommal szemben. A HVG karácsonyi számában megjelent interjú címe: Orbán Viktor nem számít sokat.

Vezető kép: Tamás Gáspár Miklós filozófus: Kitört a téboly, senki sem viselkedik racionálisan. Fotó: Litera


[fbcomments]