Életmód · 2016.01.07.

TETOVÁLÁS – A test, mint vászon

Valamikor a törvényen kívüliek testét bélyegezték meg, a bűnözőkét, foglyokét, a gyűjtőtáborok lakóit, a katonákat. Manapság azonban inkább a zabolátlan szép lányok és az erős, kockás hasú fiúk, rocksztárok, meg a szerelmesek testét díszítik képek, így fejezik ki az egyéniségüket.

Lassan minden harmadik, na jó, negyedik ember testén látható valamilyen ábra. A legkülönfélébb motívumokat képesek magukra pingáltatni hazánk fiai és lányai is, talán még csak politikus képét nem láttam csinos dekoltázsból vagy gömbölyű popóról elővillanni. Képzeljük csak el Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc arcképét egy bicepszen. Jut eszembe, hogy Che Guevarát már láttam valamikor régen. Azóta kiment divatból.


Full-sleeve-Monkey-King-tattoo

A tetoválás több évezredes hagyományra tekint vissza, az ember gyorsan áttért a barlang falairól a saját testén való ábrázolásra. Egyes civilizációkban ezekkel a bőrbe vésett, égetett jelekkel adták tudtára a közösségnek az illető státusát, rangját, s azt, hogy melyik törzshöz tartozik. A berber nők arcának tetoválásából kiolvasható minden, mint a személyi igazolványból. Az indiánok akkor festették ki magukat erősen, amikor harcba indultak, vagy ha ünnepeltek, illetve ha halottaikat siratták s ha esőért könyörögtek. A maorik bonyolult geometrikus ábrákból álló testfestészete tényleg kész műalkotás. A jakuzák Kínában és Japánban szinte tetőtől talpig „beszédes” ábrákba öltöztek. Az ősi hit szerint a tetovált birtokolja az ábrázolt állatok, vadak (tigris, ragadozó madarak, kígyó, cápa stb.) szellemét, erejét.

A jakuzák szinte tetőtől talpig „beszédes” ábrákba öltöznek

A jakuzák szinte tetőtől talpig „beszédes” ábrákba öltöznek

Voltak idők, amikor a tetoválás megbélyegzésnek számított, csak a kétes erkölcsű rossz lányok és rossz fiúk tehettek ilyent. Napjainkra régen megszabadult a testfestés ezektől az előítéletektől, bárki élhet vele, öreg, fiatal, nő és férfi. Én apám karján láttam először tetoválást, Vis szigetén szolgált a haditengerészetnél, ott sütögették bele egy szívbe a születési idejét. Mennyi esze volt az öregnek, hogy nem pingáltatott női nevet magára, bár a családi legendáriumból úgy tudom, mindig is anyámat szerette.

Van, aki a rossz ízlés, a giccs megtestesülését látja benne, más viszont állítja, a testfestészet is lehet műalkotás, illetve a kommunikáció egy formája. Azt mondják, a nagy társadalmi, civilizációs változások idején, amikor a régi szabályok, értékrendszerek érvénytelenekké válnak, az újak meg még nem alakultak ki, az emberek elbizonytalanodnak, keresnek valami kapaszkodót. Olyan csoportokhoz csatlakoznak, amelyek tagjairól úgy gondolják, tudják, mit akarnak. Többek között öltözködési stílussal és magukra rajzolt jellel adják tudtunkra, hogy hova tartoznak.

Koi-Fish-and-Lotus-Flower-Tattoo-backMostanában egyre több lányon látok finom kis rajzot, lepkét, rózsát, apró absztrakt ábrát a vállon, a nyak alatt, a boka fölött vagy más érzékeny pontokon, ami csak uszodában vagy edzésen válik láthatóvá. Főleg az üzletasszonyok szeretik elrejteni a tetkójukat valahova a hátukra, a gerincük végződésére vagy a popójukra, hogy ne zavarja meg az üzleti tárgyalásokat, de nyáron például a strandon szexi legyen. A médiaszemélyiségek, a sportolók, rockzenészek, színészek jócskán hozzájárultak ennek a divatnak az elterjesztéséhez. Henry Rollins punkénekes hátán egy nagy napkorong díszeleg. Angelina Jolie különféle ábrákkal védi testét a rossz szellemektől, még a 13-as számot is magára íratta római számokkal, állítólag azért, hogy mutassa, nem hisz a babonákban. Még Claudia Schiffer szupermodell sem tudott ellenállni a testfestésnek.

Lower-Back-Tattoo-14

Egy magát megnevezni nem akaró, tetoválással csak hobbiból foglalkozó festő szerint Magyarországon az aktív korúak 25–30 százaléka visel magán valamiféle jelet. Ismerősöm azért marad inkognitóban, mert nem szeretné, ha rászállnának a piacukat féltő hivatásos tattoo-sok. 🙂 Meg ő egyelőre tényleg csak hobbiból foglalkozik testfestéssel, nem ebből él. Minden vágya egy külföldi tetkós vállalkozás beindítása. Ügyes fiú, jó keze van, pesti tanfolyamokon képezi tovább magát, értesül az új trendekről, mert az ábrázolás nemcsak a vásznon változik, de a bőrön is. Egyértelműen a filmek és a rocksztárok megjelenése diktálja a divatot, azt másolják. A legegyszerűbb, amit rendelnek nála, a monogram, a férj, a feleség, a gyermek nevének megörökítése, születési dátumok. A motorosok kedvenc motívuma a rózsa, kereszt, zászló, címer. A férfiak szeretik nézni a testük díszeit a tükörben, ezért többnyire a mellkasukra vagy a karjukra kérik. Ők azok, akik gyakran „restauráltatják” vagy átrajzoltatják a régi tetkót. Szerelmespárok újabban levehetetlen gyűrűvel pecsételik meg szerelmüket. De előfordult már, hogy egy bonyolult motívum egyik fele a lány, a másik fele a fiú tenyerére került, s csak akkor látszott az egész, ha a két kéz egymás mellé került. Sok nő valamilyen esztétikai hibát, sebet, szülés utáni ráncot, műtét nyomát rejti el a rajzokkal.  Megint más a nyelvére vagy az ajka belső felére, a talpára rejti a titkát. Hogy a vagináról ne is beszéljünk, mert olyan is van. Ettől aztán igazán fájdalmas megszabadulni, ahogy más testrészek ábráitól sem könnyű. Már a felrajzolás is fájdalmas, a totális eltávolítás pedig legtöbbször csak sebészeti műtéttel sikerülhet, ezért jól gondolja meg mindenki, mielőtt kipingáltatja magát.

A veszprémi szakember szerint többnyire 25–35 év közöttiek költenek erre a divatra, de például előfordul, hogy valaki nyugdíjas korában szánja rá magát, jön a mintával, amire mindig is vágyott, de a párja vagy a család nem engedte.

Bár a legtöbb embernek nyáron jut eszébe tetováltatni magát, a szakember szerint inkább ősszel és télen jobb ezt megcsinálni, nem akkor, amikor leégett, a napozástól sérült a bőrünk.


[fbcomments]