Közérzet · 2016.04.07.

TÉTÉNYI – A függetlenség magányossága

Színes, anekdotákkal teli diskurzust hallottak és a magyar politika színfalai mögé is betekintést nyertek, akik meghallgatták Tétényi Éva és Kész Zoltán beszélgetését. Esztergom korábbi, független polgármestere a veszprémi országgyűlési képviselő meghívására érkezett Veszprémbe, hogy megvitassák, milyen is a független lét a politikában, milyen út vezethet el egy 2018-as kormányváltásig.

Tapasztalataik hasonlóak, legyen szó az ellenzéki pártok támogatásáról vagy olykor annak hiányáról, de a fideszes többségről is kifejtették gondolataikat.

Tétényi Éva – a „független politikusi lét” nehézségei ellenére – négyéves tevékenységét nem kudarcként élte meg. A város pedig polgármestersége idején számos tapasztalattal gazdagodott, aktivizálódott a civil élet, és rájöttek, mivel senki nem oldja meg helyettük a problémáikat, így megtették azt maguk.

A teljes kép persze nem ennyire rózsaszín. Voltak olyan helyzetek, amikor Tétényi bármit megtett volna, hogy végre szóba álljanak vele, mégsem sikerült asztalhoz ültetnie az ellenfeleit.

A tapasztalatokat megerősítette Kész Zoltán is, aki a parlamentben ugyanazt éli meg „nagyban”, amit Tétényi Éva kicsiben Esztergomban: az erőpolitizálást, amikor a Fidesz kompromisszumkeresés és minimális párbeszéd nélkül akar megoldani mindent.

Szót váltottak arról is, amit mindketten tapasztalnak, hogy valami elkezdődött a közéletben és sokan szeretnének változást az országban, de ennek mikéntjéről igen eltérő véleményekkel találkoznak. A választási törvény szerint a keretek adottak, így ezen belül kell megtalálni a megoldást. Tétényi Éva illúziónak tartja, hogy a civilek megváltoztathatják a világot. Szerinte a kérdés most az, a magyar politikai életben tátongó űrt miként lehet betölteni: járható út-e, hogy – a veszprémi modellhez hasonlóan – egy független jelölt mögé állnak a pártok vagy egy új formáció alakul ki az ellenzéki oldalon.

Kész Zoltán optimista: szerinte az elmúlt időszak sikeres időközi választásai ráébreszthetik a pártokat arra, hogy meg kell találniuk a 106 körzetben azokat, akik támogatásával le tudják győzni a Fideszt.

Abban is egyetértett a két független politikus, hogy nem pártok, hanem ügyek mentén kellene politizálni. Ez azonban a választópolgárok nélkül nem megy, a tudatosságuk nélkül nehéz új rendszerről, új közpolitikáról, új Magyarországról beszélni.

Drahos Nikolett


[fbcomments]