Covid · 2021.12.06.

TESZTÁLLOMÁS – A polgármestert kérdeztük

A közösségi fórumokon újra meg újra felmerül, és írtunk már mi is a valamikori Dimitrovban berendezett tesztállomás méltatlan körülményeiről. A mentőállomás bejárata mellől költöztették át tavaly ősszel, azóta az elhagyott kulturális központ földszintjén, a raktározott bútoroktól mindössze egy fóliával leválasztott térben zajlik a mintavételezés.

Írásban fordultunk Porga Gyula polgármesterhez, azt tudakolva, mit szándékozik tenni az önkormányzat a veszprémi tesztállomás megfelelőbb elhelyezése érdekében?

A következő választ kaptuk:

– Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a járvány idején még fontosabb az egészségügy gördülékeny és hatékony működése, de legalább ilyen fontos a biztonság is. A Veszprém Kukac megkeresését és Katanics képviselő úr e-mailjét olvasva azonnali cselekvést szorgalmaztam, és telefonon hívtam a veszprémi mentőszolgálat vezetőjét, hogy milyen további segítséget tud nyújtani az önkormányzat az ideiglenes helyszín biztosításán túl. A mentőszolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy a tesztállomásra érkezők biztonsága és a folyamatos ellátás is biztosított a jelenlegi helyszínen, amely egy ideiglenesen kialakított helyiség. A válasz megnyugtatott, így a mentésvezető további kéréséig, vagy jelzéséig nem tartjuk szükségesnek a működő rendszerbe való beavatkozást.

Utánajártunk és megerősítést kaptunk annyiban, hogy bár a tesztállomás kétségtelenül sufnituningos benyomást kelt, de rendszeresen takarítják, fertőtlenítik és a biztonságra is fokozottan ügyelnek. A betegeket ütemezetten hívják be a vizsgálatra, nem kell hosszasan várakozniuk. Fontos szempont, hogy a tesztállomás könnyen megközelíthető legyen és rendelkezzen elegendő parkolóhellyel, ezeknek a feltételeknek pedig a mostani elhelyezés megfelel.

Feladat van, pénz nincs

Sokan vélik úgy, hogy a várakozókénál is rosszabb az ott dolgozók helyzete, akik egy fűtetlen, rendetlen, a higiéniai feltételeknek sem megfelelő raktárhelyiségben kénytelenek fogadni a tesztre érkezőket. Nyakunkon a tél, a betegek számára is egyre elviselhetetlenebb lesz a szabad ég alatti sorban állás. Úgy tudjuk, a mentőszolgálat csak a feladatot kapta meg, pénzügyi forrás nélkül. Így szerte az országban az önkormányzatok hozzáállásán múlik, milyen feltételeket biztosítanak a Covid-mintavételezéshez. Várpalotán a régi mozit, Tapolcán egy biztosító megürült épületét, Pápán a könyvtár egyik közösségi terét, Zircen egy üzlethelyiséget, Ajkán a civil házat használhatják a mentők. 

Van valakinek ötlete?

Hogyan lehetne mégis a dolgozók és a betegek számára is kellemesebbé tenni a körülményeket. Nehezen hihető, hogy egy megyeszékhelyen ne akadna olyan cég, vállalkozás vagy közüzem, ahol fel tudnának ajánlani egy nem túl városszéli, fűtött, parkolási lehetőséggel is bíró irodát vagy épületrészt, esetleg konténert. Nyilván a honvédségnek is lenne alkalmas konténere, mellette egy katonai sátorral, ami védi az embereket az időjárás viszontagságaitól és például a mentőállomással szemközti parkolóban felállítható. A karácsony közeledtével talán lesz valakinek egy jótékony ötlete.

A vezető képen a Dimitrovban berendezett tesztállomás látható


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!