Közérzet / Egyéb · 2019.11.29.

TÉRFOGLALÁS – Szabad ország, szabad oktatás!

A Szabad Egyetem és számos, az oktatás és kutatás területén aktív érdekvédő szervezet háromnapos térfoglalást tart a budapesti Kossuth téren november 29-e és december 1-je között. Egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról. Az oktatás problémái viszont itt maradtak, erre kívánja felhívni a figyelmet a kitelepülés.

Tavaly a Szabad Egyetem tiltakozó demonstrációja során egy hétre elfoglalta a Kossuth teret, hogy tiltakozzon azon abszurd helyzet ellen, amit a kompromisszumra képtelen kormányzat okozott a CEU kiűzésével. Most, egy évvel később, számos újabb oktatást-kutatást romboló intézkedés után megint itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért!
A kitelepülés három napja alatt kiállítással mutatjuk be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit. A tér fő látványosságává kívánjuk tenni azt az idővonalat és posztereket, amelyen bemutatjuk a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolást. Szombaton és vasárnap számos beszélgetés, előadás foglalkozik a közoktatás, felsőoktatás és kutatási aktuális helyzetével, a kormányzat oktatási ámokfutásának legutóbbi időszakával. Olyan felszólalókat, előadókat és zenészeket hívtunk meg, akiknek fontos a magyar oktatás helyzete, és kiállnak az oktatás és kutatás ügyéért.
Az esemény Facebook-oldalán olvasható a részletes program.


Mivel hívei vagyunk az állampolgári részvételnek, az érdekérvényesítő aktivizmusnak levélküldő kampányt is indítunk, amellyel az országgyűlési képviselők figyelmét hívjuk fel az elmúlt évtized látványosan elhibázott, mára már többszörösen megbukott oktatáspolitikájára, a hazánknak okozott károkra és kihagyott lehetőségekre. Egyben felszólítjuk őket, hogy személyes felelősségük tudatában tegyenek meg mindent a kárenyhítésért, a kormányzati oktatáspolitika megváltoztatásáért. A levélküldő kampány itt és itt érhető el.

Csatlakozz hozzánk, és mutassunk rá: a magyar oktatásban szinte semmi sincsen rendben! Az oktatás mindenkié!
A demonstráció társszervezői és támogató szervezetek:
Akadémiai Dolgozók Fóruma
Független Diákparlament
Hallgatói Szakszervezet
Magyar Anyák
Oktatói Hálózat
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Szabad Budapest
Szabad Egyetem
Szülői Hang
Tanítanék Mozgalom


[fbcomments]