Közérzet · 2020.09.14.

TERELŐÚT – Vihar a biliben

Nem igazán értjük, miért hirdetett ma nagy hirtelenjében sajtótájékoztatót a nyolcas útnak az Almádi és Füredi szakaszát kiváltó terelőút építésével kapcsolatban Brányi Mária alpolgármester, hisz a holnapi rendkívüli testületi ülésen a fideszes többség úgyis megszavazza a terelőút megépítéséhez szükséges rendezési terv módosítását.

Miről is van szó? Ma reggel fél kilenckor ülésezett a városstratégiai bizottság. Az ülés témája az Almádi és Füredi út közötti terelőútvonal megépítése volt. Szavazáskor a bizottság négy fideszes tagja közül három volt jelen (egy tag napokkal korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottsági ülésen), ők igennel szavaztak, a három ellenzéki bizottsági tag pedig tartózkodását fejezte ki.

Fejlesztéspolitikai kérdés

Szinte példa nélkül álló az ellenzék képviselők viselkedése: ilyen nyíltan szembemenni a lakossági érdekekkel – mondta Brányi Mária. – 2006 óta vagyok önkormányzati képviselő, de ilyen még nem történt. Szerintem ez egy nagyon rossz irány. Nekünk az a feladatunk, hogy szolgáljuk a lakóközösséget. Ez a kérdés nem pártpolitikai, hanem fejlesztéspolitikai. Bízom benne, hogy az ellenzéki képviselők újragondolják a döntésüket! Afelől pedig nincs kétségem, hogy a többség támogatni fogja a javaslatot, mert mi, a Fidesz–KDNP képviselői tisztában vagyunk azzal, hogy mi a dolgunk, mi a felelősségünk.

Az alpolgármester kijelentette: minden képviselő minden felmerülő témával kapcsolatban információhoz juthatott eddig is a városháza dolgozóitól, és a közgyűlési előterjesztésekben is minden benne van.

Az ellenzék bizalmatlan

Egyrészt az ellenzék bizalmatlan, mert korábban számos információt elhallgattak előlünk – reagált a megkeresésünkre Hartmann Ferenc, az MSZP–LMP–Párbeszéd képviselői csoport frakcióvezetője. – Az ellenzék pedig, ha kevés az információja, inkább tartózkodik. Másrészt minden bizottságban fideszes többség van, és ha a bizottságokban többségi döntést szeretne a városvezetés, akkor gondoskodjon arról, hogy meglegyen hozzá a létszám! Harmadrészt a bizottság mai döntése semmilyen befolyással nincs a holnapi rendkívüli testületi ülés kimenetelére, hisz a testület 18 tagja közül 11 a Fidesz–KDNP tagja, tehát minden javaslatot simán megszavaznak.

A terelőút

Az aszfaltozott terelőút egyébként meg fog épülni – jó nagy késéssel: október végére, miközben a kivitelező, a Strabag Zrt. már mától lezárta az Almádi felé vezető utat. A közlekedőket addig is táblák terelik a Sepsiszentgyörgyi út felé, amely végig aszfaltos, de a továbbvezető út egyelőre csak kavicsos és mindkét irányból (Almádi és Füred felől is) egyirányú. A kivitelező kétszer egysávos utat fog építeni saját költségén, ami egy több mint százmillió forintos beruházás, és amely a későbbiekben is közútként fog szolgálni, segítve ezzel a város déli ipari területének fejlesztését.

A rendkívüli testületi ülésen a képviselőknek a rendezési terv módosításáról kell dönteniük. Az érintett földek tulajdonosai együttműködőek az önkormányzattal, tehát nem lesz gond a területek kisajátítása, a kivitelező pedig csak ezután kérheti meg a szükséges engedélyeket, és azok meglétével kezdheti a terelőút aszfaltozását.

Mégiscsak politika

Még véget sem ért az alpolgármester-asszony sajtótájékoztatója, a Fidesz Veszprém Facebook-oldalán Ők nem szavazták meg az összekötő út építését címmel megjelent egy bejegyzés, amely névvel és fotóval állítja pellengérre a bizottság ellenzéki tagjait. A bejegyzés vége a következő: érzéketlen magatartásuk elfogadhatatlan. A bejegyzés alatti kommentek idézésétől inkább eltekintünk.

Hozzászólások

hozzászólás