Gazdaság / Közérzet / Egyéb · 2022.10.05.

TEMETKEZÉS – Nem csak az élet drága, a halál is

Ha egyáltalán temetünk. Manapság a hamvasztás után a családok egynegyede otthon tárolja az urnát. A temetkezés drágulása miatt egyre gyakoribb a hamvak szórása a temetők kijelölt helyein vagy a folyókban.

Nemcsak az élet, a halál is drága: az utóbbi 15 évben a temetkezés költségei megnégyszereződtek. A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint augusztusban egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba, míg egy urnás temetés 236 420 forintba került. A hozzátartozók az olcsóbb megoldást választják, ráadásul 2013-tól haza is vihetik az elhunyt hamvait tartalmazó urnát, ami további költségcsökkenést jelent, hiszen nem szükséges az urnasír vagy az urnafal bérlése. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nemcsak a szórókutas megoldás marad el, hanem nincs búcsúszertartás sem. A hamvasztóhelyeken már kialakították az ehhez szükséges kegyeleti termet, de ennek megfizetését is megspórolják. A vállalkozók látják, hogy a hozzátartozók szégyellik az ünnepélyes búcsúzás elmaradását, de nem tudnak rá áldozni, ezért inkább egyre többen tartják a vitrinben szeretteik hamvait.

Megváltozott kegyeleti szokások

Megváltoztak a temetőbe járási szokások, az idős generáció tagjai már nem járják végig a rokonok sírját kéthavonta, egyszerűbb és kényelmesebb megoldásokra törekszenek a gyászolók. Hiányoznak a közösségek, amelyek tagjai a gyász idején segítették egymást anyagilag is. A falvakban a hatvanas évek végéig elképzelhetetlen volt, hogy valakit azért ne temessenek el, mert a családnak nem futotta rá. A közösség összeadta a szükséges pénzt, mi több, gondoskodtak a torról is. A temető kapuján kívül felállított asztalokra az asszonyok terítették a fehér abroszt, tették rá a maguk sütötte pogácsát, a férfiak gondoskodtak a pálinkáról. A halotti tor után térhetett vissza minden és mindenki a hétköznapokba.


Csőd előtt a temetkezési vállalkozás

Nos, a szokások lazulása mellett leginkább az energiaárak elszabadulásával kell számolni december elsejétől. Eddig törvényben szabályozták, hogy évente kétszer vizsgálhatják felül a kegyeleti cégek az árakat. Ennek megváltoztatását kérik most a kormánytól a temetkezési egyesület tagjai. Képtelenek az árakat tízszeresére emelni, tőlük viszont ennyivel többet kérnek az energiaszolgáltatók. Drágán kapják az üzemanyagot is, rájuk nem vonatkozik a 480 forintos ársapka. A mentálisan megterhelő munka miatt gyakran cserélődik a személyzet. A munkabér költségei is egyre magasabbak, ezért ha december elejéig nem tudják az árakat emelni, csődbe mennek. Akik talpon maradnak, mert más üzletágakat is visznek, egyszerre akkora emelést lesznek kénytelenek bejelenteni, amit a piac bizonyára nem visel el.

temetkezés, TEMETKEZÉS – Nem csak az élet drága, a halál is

Három hét és halottak napja, mindenszentek. Az emberek egy része elfogadja és követi a régi, hagyományos kegyeleti mintákat. Sajnos sokan már a sírok megváltását sem tudják megtenni, mert azok bérleténél is a mostani piaci árak érvényesülnek. A fiatalok és a környezetvédők a temetkezés új formáival barátkoznak, az elbomló urnák a természet körforgásába helyezik vissza az elhunyt földi maradványait.

Ki tudja, milyen jel marad, ha marad egyáltalán, utánunk.

Fotó: azenpenzem.hu


[fbcomments]