Covid / Kultúra · 2022.03.23.

Teljes Lovassy-győzelem

Mindkét kategória első helyét a Lovassy-gimnázium diákjai szerezték meg az országos történelemversenyen, amelyet a német nemzetiségi középiskolákban tanulóknak szerveztek. Ráadásul a tizenegyedikesek a második és a harmadik díjat is elhozták.

A Covid-járvány az országos tanulmányi versenyeket is visszavetette. 2017-ben szervezték meg először azoknak a diákoknak, akik a magyar gimnáziumokban a történelmet németül tanulják. Az idei verseny volt a hatodik alkalom, amikor összemérhették tudásukat a diákok, de a döntőt csak négyszer tudták lebonyolítani. 2020-ban és 2021-ben a járvány miatt elmaradt a finálé.

A megmérettetésen a tizedikesek és tizenegyedikesek indulhatnak. A verseny két fordulóból áll. Az elsőre az iskolákban kell beadniuk a pályázóknak írásbeli dolgozatot központi témákból. A legjobb eredményt elérők jutnak az országos kétnapos döntőbe, ahol ismét kemény feladatok várnak rájuk írásban és szóban is magyar és egyetemes történelemből egyaránt.


A versenyt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ, Budapest Német Önkormányzata és a megyei német szövetségek támogatják.

A sok szponzornak köszönhetően értékes díjakat kapnak a gimnazisták, például háromhetes németországi ösztöndíjat és utazásokat.

A Lovassy László Gimnázium tanulói nagyon szép eredményeket értek el. A 10. évfolyamban Szabó Áron első lett. A 11. évfolyamon az első három hely Lovassy diákjaié lett: Lőke Eszter lett az első, őt követte Nagy Dorottya és Léner Rebeka.

A tanulók történelemtanára Schindler László, ő készítette fel a versenyre a diákokat.

Nagy Dorottya, Lőke Eszter, Léner Rebeka és Szabó Áron. Fotó: Lovassy László Gimnázium


1 Response

  1. Bertha Orsolya szerint:

    A 10. évfolyamban győztes Szabó Áron történelemtanára Lendvai László tanár úr. Gratulálok minden résztvevőnek, szép munka!

[fbcomments]