Sport · 2023.05.31.

TELEKOM VESZPRÉM – Vihar előtti csend?

Az, hogy ki nyeri meg a férfi kézilabda NB I-ben az aranyérmet, attól is függ, hogy az elmúlt években melyik együttes (Telekom Veszprém, OTP Bank–Pick Szeged) miként építgette a csapatát. Kinek mennyire sikerült úgy összeraknia együttesét, hogy a fogaskerekek kifogástalanul illeszkedjenek egymásba. Taktikailag, erőnlétileg, mentálisan és morálisan melyik együttes a felkészültebb a végső csatára, amely két győztes mérkőzésig tart.

A nagy kérdés ismét az, mint több mint két évtizede: Veszprém vagy Szeged?

Mindenesetre vihar előtti csend van mind a két oldalon a pénteken kezdődő, a Tisza-parti első ütközet előtt.

Ebben a leosztásban az első összecsapás megnyerése mindenképpen sorsdöntő, hiszen a győztes óriási lépést tehet a bajnoki cím megszerzése felé. A kékektől tíz év után távozó Juan Carlos Pastor mester rendkívül megosztó személyiséggé vált, mert teljhatalmat kapott, és ez sokszor rossz irányba vitte a csapatát. De, és ez a lényeg: ő az a szakember, akinek a vezetésével a szegediek alaposan összetörték a veszprémiek másfél évtizedes hegemóniáját, nimbuszát. Vele ugyanis Vranještől, Davistől és Ilićtől, tehát a Veszprémtől elvettek egy-egy bajnoki aranyérmet. Ráadásul egy Magyar Kupa elsőséget is. Ezt úgy is értékelhetjük, hogy az elmúlt öt évben négy trófeát gyűjtött a Mister az OTP Bank–Pick Szegeddel a Telekom Veszprémmel szemben. Méghozzá ex-veszprémiekkel (Alilović, Mikler, Tönnesen, Mačkovšek) kiegészülve. És amikor a legjobb formában voltak, a Covid miatt nem hirdettek győztest.

Van még egy másik figyelmeztető statisztika is. A legutóbbi két bajnoki aranycsatát szintén a szegediek nyerték. Amire még sohasem volt példa náluk! Ha zsinórban a harmadik is összejönne, az leginkább a veszprémiekre vetne rossz fényt. Pedig benne van a pakliban.

Most már sehová sem számít, hogy a Telekom Veszprém ebben az idényben eddig négyszer is legyőzte a legnagyobb hazai riválisát. Az sem szempont, hogy a BL-ütközetben oda-vissza verték Nilssonék Bombačékat. Az már történelem. Az számít, hogy a NEKA elleni megdöbbentő döntetlennel Laugeék a pályaelőnyüket is elveszítették. Az számít, hogy lélektanilag fontos két pontot is veszítettek a Pick Arénában az alapszakasz visszavágóján. És az számít, hogy mennyire sikerült kiheverni a FF4-ből való távolmaradást.

A Telekom Veszprém kerete évtizedek óta nagyságrendekkel erősebb a szegedinél. A kérdés inkább az: tudnak-e végre csapatként is játszani. Mert ha igen, akkor nincs kérdés. Vagyis van, de az már egy másik írás témája lesz…

Donát Tamás

A vezető képen: Andreas Nilsson góljaira is nagy szükség lesz Szegeden. Fotó: Baumann Béla


[fbcomments]