Sport · 2023.05.19.

TELEKOM VESZPRÉM – Terített piros betli

Ha szabad a körtét az almával összehasonlítani, akkor azt mondom, hogy a Telekom Veszprém férfi kézilabda csapata úgy járt Kielcében, mint a Real Madrid Manchesterben. Négy góllal kikaptak.

Ráadásul a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Így nem jutottak nyolcadszor is az elit négyes mezőnybe, a Final Fourba. Pedig a tavalyival ellentétben most bakancslistás, kötelező elvárás volt a klub meghatározott céljai között.

Ha lehet még egy közös pontot, hasonlóságot találni a Madrid és a Veszprém teljesítménye között: mindkét csapatot nagyon csúnyán, megalázóan elverték. Nem csak az eredmény tükrében. A játék minden elemében. Terített piros betli volt. Itt is és ott is már a hazai döntetlennel kezdődött. Előny nélkül visszavágóra utazni szinte reménytelen küldetés a továbbjutás.


Ám maradjunk most már csak a Telekom Veszprémnél. A „magyar” csapat sportigazgatója, Nagy László a mérkőzés utáni nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy csapata első félidei védekezése szinte minősíthetetlen volt. Igaza van. De azt elfelejtette hozzátenni, hogy a támadójátéka is. Hiszen annak a csapatnak a vállalkozása, amelyik csak a 13. percben lövi az első akciógólját és ezzel együtt mínusz hattal (18–12) zárja a harminc percet, ilyen szinten reménytelen.

Aztán az is kimaradt az értékelésből, hogy nem csak az első félidőben volt majdnem minősíthetetlen a védekezés, hanem a másodikban is. Hiszen már nyolc góllal is vezettek a lengyelek: az 55. percben 31–23 volt az állás. Itt kezdett megalázóan körvonalazódni az összecsapás. Nagy küzdelemben, kiélezett végjátékban ki lehet kapni Kielcében négy góllal (31–27). Ám ez mínusz nyolcról indult lefelé, és így bizony keserű szájízt ad a kieséssel együtt. Azt már felesleges is leírni ezzel kapcsolatban, hogy miért maradtak el megint a kiemelkedő egyéni teljesítmények. Miért nem volt kapuscsere, szélsőjáték, és miért megint csak kirándulni voltak a kispadra jó néhányan? De az feltétlen válaszra vár, hogy taktikailag, játékelemzésben felkészült volt-e annyira a Telekom Veszprém az ellenfélből, mint a Kielce? Számomra nem úgy tűnt.

Sajnos, megint a legfontosabb pillanatban lyukadt ki a veszprémi léghajó, amelynek számos oka lehet. Az egyik például, hogy ez már egy lelkiekben is „elköszönőben” lévő, kifutó keret, sok távozó játékossal. Ilyenkor már nem úgy fog a toll a papíron, ahogy kell. Tudat alatt, vérprofiként sem.

Álljon itt a végén egy újabb, futballból vett példa. A megszűnés előtt álló, minden szinten szétesőben lévő Kispest Honvédból bajnokcsapatot építő George F. Hemingway korábbi klubtulajdonos mondta, látva szeretett egyesületének a távozása utáni újabb mélyrepülését: „Jár a tiszteletem a tulajdonosoknak, ám ha az ember sok pénzt áldoz be, de nem jól, annak nincs sok értelme.”

Talán van némi áthallás a történetek között. A Telekom Veszprém számára a két elvesztett bajnoki cím után annak visszaszerzése az újabb tét. Nem lesz könnyű…

Donát Tamás

Fotó: MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]