Sport · 2022.09.13.

Telekom Veszprém: mindig az utolsó meccset kell megnyerni

A vigyázó szemeket most nem Párizsra kell vetni, hanem Veszprémre. Igaz, mégis a francia fővárosból érkező Paris St. Germainra. Szerencsére nem a forradalom ürügyén, hanem a Bajnokok Ligája nyitó csoportmérkőzésen, az arénában.

A Telekom Veszprém ősi riválisát fogadja a legrangosabb nemzetközi férfikézilabda-versenysorozatban. A párizsiak legyőzése mindig a nagy fegyvertények közé tartozik és ez már többször is sikerült a legsikeresebb magyar BL-résztvevőnek. Ami a csütörtöki ellenfelek egyik közös vonása: bár rendszeresen hazajárnak a kölni FF4-be, még egyszer sem sikerült magasba emelni a végső győztesnek járó trófeát.

De nézzük inkább a Telekom Veszprém szemszögéből a várható nemzetközi évadot. (A bajnokiról abszolút nem érdemes most beszélni, majd csak akkor, ha megkezdődik a két győzelemig tartó aranycsata a Pick Szeged ellen). Tehát: amíg tavaly nem volt elvárás a Momir Ilić–Gulyás Péter edzőkettős csapatától a legjobb négy közé jutás, addig a most kezdődő sorozat végén ott kell lennie az elitben. 


Csakhogy Fortuna istenasszonya alaposan belenyúlt a sorsolási üvegedénybe. Mert a tavalyival ellentétben ezúttal a látszólag könnyebbnek tűnő nyolcas mezőnybe vezényelte a veszprémieket. Ami azt is jelentheti, hogy kívülről nézve ujjgyakorlat lehet a legjobb nyolc közé jutás. (Ez már csoportmásodikként is teljesíthető). 

Viszont onnan a legjobb négy közé lépni akár brutális nehézséggel is járhat. Mert szembejöhet a Kiel, a legutóbbi győztes Barcelona, vagy a végső sikerre is esélyes, alaposan megerősödött Kielce is. Mindent egybevetve azonban teljesen igaz a mondás és erre a sorozatra is egyértelműen illik: aki első akar lenni, annak mindenkit le kell győzni. Ezért is imádják a szurkolók a Bajnokok Ligáját futballban és kézilabdában is, mert ott tényleg a legjobbak, a világklasszisok játszanak.

A Telekom Veszprém jó alapot teremtett arra, hogy végigmenjen a kijelölt, meghatározott úton. A nyáron távozó, elbúcsúztatott játékosai nem okoztak igazi vérveszteséget. Az érkezők megfelelő képességűeknek tűnnek a két szélen, beállóban és az irányító-átlövő poszton egyaránt. A régiekkel együtt továbbra is erős kerete van a Veszprémnek. A nagy kérdés továbbra is: tudnak-e nagyjából folyamatosan, kevés hullámvölggyel igazi csapatként kézilabdázni?

Nos, a hangolódás remekül sikerült. A nyári, hazai rangos nemzetközi tornákat meggyőző játékkal megnyerte a Telekom Veszprém. A Seha-liga trófeája is a vitrinbe került, bár az a döntő egy kicsit „dadogott” a Zágráb ellen. Annak a finálénak is volt egy nagyon fontos mondanivalója: ezen a szinten jelentős hátrányból is fordítani tudtak Nilssonék. És ez még akkor is remek teljesítmény, ha tudjuk, hogy a két keret tudása, felkészültsége, anyagi lehetőségei köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Nos, mindent egybevetve: innen rajtol az Ilić-csapat csütörtökön este a Veszprém Arénában.

A sorozat mottója akár az is lehetne: nem az első, hanem az utolsó meccset kell megnyerni. Remek gondolat! De győzelemmel hangolni az igazi antré, hogy stílszerűek legyünk.

D. T.

Petar Nenadicra a PSG ellen is kulcsszerep vár (Fotó: groundshots.de)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]