Sport · 2023.07.06.

TELEKOM VESZPRÉM – Ki emeli magasba a BL-trófeát? (3. rész)

A Telekom Veszprém férfi-kézilabdacsapata eddig négy Bajnokok Ligája-döntőt veszített el. Ezért a kérdés továbbra is az: az edzők közül vajon ki emelheti először a magasba a Bajnokok Ligája-trófeát?

Eddig Javier Sabate volt hozzá a legközelebb, de Zdravko Zovkónak, Carlos Ortegának és David Davisnek is sikerülhetett volna finálét nyerni. A harmadik részben az 1997 és 2007 közötti időszakot értékeljük. Az első és a második rész ezen és ezen a linken olvasható, a negyedik rész pedig itt.)

Dr. Hoffmann László

Kiss Szilárd idény közbeni elküldése után vele akartak rendet és fegyelmet teremteni az öltözőben. Az egykori kiváló kapus, aki a Rába ETO szakvezetőjeként érkezett, nem tudta valóra váltani a klubvezetés elvárásait. Néhány játékossal, elsősorban a vezér Éles Józseffel annyira megromlott a kapcsolata, hogy a klub inkább megvált tőle menet közben. Gond volt az is, hogy játékosmenedzseri tevékenysége nem fért össze az edzőséggel. Eredetileg logikus volt s szerződtetése: mivel védett Spanyolországban, az akkor érkező kubai játékosokkal is szót értett. Egyébként ez volt az az év, amire később már nem akadt példa, amikor négyen, Kiss Szilárd, dr. Hoffmann László, Velky Mihály és Kaló Sándor is ült az első csapat kispadján.

Velky Mihály

A klub utánpótlás-nevelésében dolgozó fiatal szakember beugró edzőként kapta a feladatot az első csapatnál. A dr. Hoffmann Lászlóval történt váratlan szerződésbontás után ő ülhetett a kispadra. Megbízása két összecsapásra szólt. Először hazai pályán legyőzték az Elektromost, majd a folytatásban Debrecenben is nyertek. Kicsit tréfásan megközelítve a helyzetét, ő az egyik a két szakvezető közül, aki száz százalékos teljesítménnyel zárta az edzői munkáját az első csapatnál. A másikról is szó lesz a továbbiakban. A megkezdett munkát végül Kaló Sándor zárta itthoni aranyérmekkel.

Kovács László

A legnagyobb hazai szaktekintélyek egyikének, egykori szövetségi kapitánynak, a Honvéddal BEK-et nyerő mesternek nem sok lehetősége maradt bizonyítani edzői képességeit. Neki is beletörött a bicskája néhány játékosba, amikor érvényre akarta juttatni elképzeléseit. Ráadásul a csapat óriási meglepetésre kikapott Ózdon. Ezzel elvesztette a bajnoki címet, viszont Kovács Magyar Kupa győzelemmel köszönhetett el Veszprémtől. Csak később tudta meg, hogy utódja már aláírta a szerződését. Szomorú tény, hogy rá csak áthidaló megoldásként számítottak Veszprémben.

Zdravko Zovko

A mester és a horvát kézilabdázók érkezése igazi áttörést jelentett a klub életében. Egyhuzamban hét évet senki sem ülhetett a kispadon edzőként Veszprémben. Ez azóta is világcsúcs.

– A Zágráb sokszor megmérkőzött a Veszprémmel. Bármennyire is fölényben voltunk velük szemben, mindig imponált, hogy folyamatosan fejlődésben vannak, mindig többet akarnak, és ehhez igyekeznek megteremteni a feltételeket is. Ráadásul kimondottan engem akartak, velem akartak dolgozni – emlékezett vissza szerződése indokaira Zovko mester. – A hazai és a horvát játékosokból sikerült olyan együttest kovácsolni, amellyel a klub történetében először eljuthattunk a Bajnokcsapatok Európa Kupájának fináléjába. Egy évvel később nem sok hiányzott az újabb hasonló bravúrhoz. Akkor ez borzasztóan nagy sikernek számított. Szerettem Veszprémben dolgozni, ahol sok barátot is szereztem.

Zovko kötődik Magyarországhoz, hiszen dolgozott Győrben, Dunaújvárosban és Siófokon is női csapatoknál. A korábbi olimpiai bajnok játékos, ha ideje engedi, visszajár mérkőzéseket nézni.

Donát Tamás

A vezető képen: Zdravko Zovko – a középső sor közepén – hét évig ült a Veszprém kispadján


3 hozzászólás

  1. 2023.07.06.

    […] második részében (az első rész ezen a linken olvasható, a harmadik ezen) az 1984 és 1997 közötti időszakot […]

  2. 2023.07.07.

    […] sorozat második része ezen a linken olvasható, a harmadik rész ezen, a negyedik pedig […]

  3. 2023.07.08.

    […] negyedik részében (az első rész itt, a második itt, a harmadik itt olvasható) újraélhetjük, hogy 2007 és 2023 között rendkívül […]

[fbcomments]