Közérzet · 2017.01.23.

TÉL – Harapós lesz még február eleje is

A meteorológia eléggé képlékeny műfaj, így csak fenntartásokkal hiszünk a prognózisoknak, miszerint még február elején is a maihoz hasonló fagyos napokra, kemény mínuszokra és vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Az idei a „harapósabb” januárok közé tartozik, mondják, és még nincs vége. A VKSZ illetékesét kérdeztük, felkészült-e a téli szolgálat az esetleges hosszan tartó hidegre, fagyra, csapadékra.

– Annak ellenére, hogy kollégáink nagy létszámban voltak jelen a város majd minden területén, és a szokásosnál is több síkosságmentesítő anyagot használtak fel, sokszor úgy tűnt, az olvadás és fagyás folytonos váltakozása közepette szélmalomharcot vívnak a természettel – mondja Köller Tamás, a VKSZ titkárságvezetője. – Havazás esetén öt hótolóval és szóróadapterrel ellátott jármű takarítja a havat a megyeszékhely útjairól, továbbá hat kisgép végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a fizetőparkolókban, a meredek mellékutcákon és a gyűjtőjárdákon. A buszmegállókban, a gyalogátkelőkön és a belvárosi lépcsőknél a „közterületesek” végzik a síkosságmentesítést.


Idén a szokásosnál több szóróanyagot használtak már fel

Idén a szokásosnál több szóróanyagot használtak már fel

Átlagosan naponta 20 tonna só, 12 tonna keverék és 3 tonna egyéb szóróanyag kerül a városi útszakaszokra és járdákra. Ennek ellenére vannak helyek, ahol csúszik, lefagy, visszafagy, és egyre csak hízik a jégpáncél.

– Pedig számolunk a körülményekkel, becsülettel, tudásunkat, eddigi tapasztalatainkat és eszközeinket is felhasználva sokat dolgozunk. Mindazonáltal előfordulhat, hogy ennek ellenére is lesznek problémák, amelyek miatt elnézést kérünk, de ígérjük, idővel mindenhova odaérünk – biztat a kitartásra és türelemre Köller Tamás.

Biztató, hogy tavasz is lesz előbb-utóbb.


[fbcomments]