Közérzet · 2021.02.18.

TÁVOKTATÁS – Ne legyél idióta!

A középiskolások már egy éve nem járnak iskolába, otthonról tanulnak. Nem tudni, milyen következményei lesznek a digitális oktatásnak a „karantén generációra”. A szülők egy része aggódva figyeli, hogy előfordul olyan nap, amikor csupán egyetlen egy tanítási órája van a gyereknek. Vagy kettő. A házi feladatok érkeznek ugyan a távoktatásban, de nem mindig világos tanári utasításokkal. Sejthető, ennek nem lesz jó vége, ebből nem lesz tudás.

Semmi gond, legyintenek mások, ma már úgyis fölösleges a tanulás! Ráguglizol arra, ami érdekel, és azonnal megtudod, ki volt Nagy Károly, vagy hol van Kuala Lumpur. Az a fontos, hogy kezelni tudd a mobiltelefont és a számítógépet, a többi nem lényeges.


Hát igen, fontos a technológia ismerete, a mobiltelefon, a számítógép ügyes kezelése, de az agyunk edzéséről, karbantartásáról sem lenne szabad megfeledkeznünk. Ennek a legjobb módja, ha megjegyezzük a dolgokat és szükség esetén előhívjuk az emlékezetünkből. Aki ezt nem gyakorolja, elfelejt gondolkozni! Márpedig aki nem gondolkozik, az idióta lesz, üresfejű.

Umberto Eco magyarázza ezt középiskolás unokájának írt üzenetében. Van annak már legalább öt éve, hogy megírta a Ne legyél idióta! című szövegét, ami ma aktuálisabb, mint bármikor volt. Eco receptje az elhülyülés ellen az emlékezet edzése: „Tanulj meg minden reggel egy rövid verset, mint kiskorodban. Ha nem szereted a költészetet, akkor memorizáld a futballcsapatok összeállítását, a játékosok nevét, a csapatok eredményeit, ne csak a kedvenceidet, akiknek szurkolsz, hanem másokét is! Versenyezz a barátaiddal, ki olvas több könyvet, ki emlékszik több könyvcímre! Emlékszel-e a három testőr nevére?”

Eco elmagyarázza unokájának, hogy a számítógép is úgy működik, mint az emberi agy. Azt is ugyanúgy táplálni kell adatokkal. Csakhogy az emberi agy tökéletesebb, és mindig kéznél van – állítja a tudós író, aki aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a mai gyerekeket nem érdekli, mi volt régen, mi volt előttük. Egy felmérés szerint az 1990 után született fiatalokat, még az egyetemistákat sem érdekli még az sem, mi történt 1980 előtt, nem hogy ötven évvel korábban. A világhírű író arra figyelmezteti unokáját, hogy az internet mellett a könyvek és a folyóiratok segítségével lehet tréningezni az agyunkat. Az internet nem csak csetelésre, hanem mindenféle tudományos adatok bányászására is jó. Hogyan haltak ki a dinoszauruszok? Kik voltak az első pápák? Kinek az agyából pattant ki Mickey egér? Ezeket és sok minden mást meg kell jegyezni, mert hozzátartozik az általános műveltséghez. Ha megjegyzed, hosszú életű leszel a földön. A barátaidnak, akik nem jegyzik meg, rövid kis szimpla életük lesz – figyelmezteti unokáját Eco.

Ehhez nincs is mit hozzátenni.


[fbcomments]