Szórakozás / Életmód · 2016.04.24.

TAVASZ – Kirándulás a Gaja-völgybe

Igazi kirándulóidőre ébredtünk szombaton. Ragyogó napsütés, lágy szellő, 17–18 fokos levegő. Elindultunk hát, hogy megnézzük, milyen a tavasz Bakonynána mellett, a Gaja-patak völgyében. Fotókat hoztunk, de a virágok illatáért, a madárcsicsergésért, a patak csobogásáért és a fák zúgásáért mindenkinek személyesen kell elmennie erre a gyönyörű helyre.

Korábban még nem jártunk ott, csak hallottunk az erdei sétány és a Római fürdő szépségéről. A kocsit Bakonynána végén hagyjuk, ott megszűnik az aszfaltút. Közel két kilométeres sétaút vezet a Gaja-patak mellett a Római fürdőig, amelynek semmi köze a rómaiakhoz, minden valószínűség szerint sosem jártak ott a hódítók. A Római fürdő tulajdonképpen egy szurdok: a szelíden folydogáló Gaja-patak itt egy mészkősziklás vájatba zúdul le. A vízesés az országos kék túra útvonalán található, és a leírások szerint a Kelet-Bakony legszebb pontja.


Mi ugyan Bakonynána határából indulva jutottunk el a Római fürdőhöz, de a hely Jásd felől is megközelíthető. A közelben van még két nevezetesség: a Savanyú Jóska-barlang és a Vadalmás-, más néven Szerelem-forrás. Az út végig a patak mellett kacskaringózik: az út és a patak eleinte egymás mellett, később az út elkezd fölfelé kapaszkodni a hegy oldalán, a patak csörgedezése pedig egyre mélyebbről hallatszik. Egy kis tisztáson aztán megcsodálhatunk egy természet alkotta szobrot is: a bükkfák összefonódó gyökerét.

Képeket tudunk mutatni a Veszprém-kukac olvasóinak, de a virágok illatáért, a madárcsicsergésért, a patak csobogásáért és a fák zúgásáért személyesen kell elmenniük erre a gyönyörű helyre.

 

 


[fbcomments]