Közérzet · 2021.02.23.

TASZ-TÁJÉKOZTATÓK – Átalakul az egészségügyi dolgozók foglalkoztatása

Február 28-ig írhatják alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint 2021. március 1-től érvényes az új jogviszony, így annak, aki nem írja alá a szerződést, a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya. A Társaság a Szabadságjogokért ezzel kapcsolatban tájékoztatót adott ki az egészségügyben dolgozóknak.

Tájékoztatójukban összeszedték, hogy kiknek kell megkötniük a szerződést ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelyük, mi történik, ha valaki nem írja alá és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában. Erről az érintettek itt olvashatnak.


A veszélyhelyzet fennállásának idejére jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a tilalom egyedülálló, a rendszerváltás óta nem volt még ilyenre példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk hasonlót. A TASZ szerint a tilalom sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat, ezért addig is összeszedték a felmondási tilalommal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és hogy milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben az egészségügyi dolgozóknak. Ezt itt találják.


[fbcomments]