Közérzet · 2018.12.18.

TASZ – Kampány az állami propagandamédiával szemben

Azután, hogy ellenzéki képviselőket rángattak ki biztonsági őrök a közmédia épületéből, Szabad január néven indít kampányt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a tudatos hírfogyasztásért és a propagandamédia ellen.

A kampány célja, hogy megmutassa az állampolgároknak: milyen eszközökkel léphetnek fel ők maguk az állami propagandagépezet zaja ellen.


A propagandamédia természetét jól mutatja, hogy vagy elhallgatja azt, ami tegnapelőtt és tegnap a közmédia épületénél történt, vagy azzal gyanúsítja a tüntetőket és ellenzéki képviselőket, hogy huligánként viselkednek.

A TASZ szerint elfogadhatatlan, hogy míg egyes témákról túlzóan és a valóságot elferdítve számolnak be, addig más, a közvéleményt joggal foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban zavaróan csendben maradnak – minden esetben kizárólag a kormány érdekeit szem előtt tartva. A szervezet emiatt és a hiteles újságírás fontosságának hangsúlyozása miatt indítja #szabadjanuár kampányát.

A TASZ egyhónapos kampányának jelmondata Deák Ferenc híres mondása: „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” Kampányukban arra buzdítanak, hogy a polgárok védjék meg magukat és szeretteiket azoktól az álhíreket terjesztő propaganda médiatermékektől, amelyek ezt az alapvető elvet nem tartják be. Hangsúlyozzák: nem azt szeretnék elérni, hogy kevesebb hírt fogyasszanak az emberek, vagy tájékozatlanok legyenek. Ehelyett arra akarnak rámutatni, hogy a hiteles újságírás politikai oldalaktól független, és objektív tényezők alapján ellenőrizhető.

A szervezet szerint a propaganda a hatalom eszköze, melynek célja a kormány által meghatározott üzenetek terjesztése az emberek manipulálása és a félelem gerjesztése érdekében. A politikai üzenetek terjesztését a kormány elsősorban a közmédián és a hozzá politikai és gazdasági alapon szorosan kapcsolódó médiumokon keresztül végzi. A szervezet álláspontja szerint ezek a médiumok nem tekinthetőek sajtónak, mivel nem tartják be a független újságírás alapvető elveit és a kormányzat megbízásából és érdekében működnek.

Mindeközben pedig a kormány és más állami szervek a nem propagandamédiumok működését különböző eszközökkel nehezítik meg: az ott dolgozó újságíróknak nem adnak interjút, elzárják előlük a közérdekű adatokat, vagy kitiltják őket fontos helyszínekről, eseményekről. Bár az emberek nincsenek teljesen elzárva az egyéb hírforrásoktól, de a propaganda keltette zajban nehéz a hiteles hangok megtalálása. Erre a TASZ válasza, hogy a jogi munkája mellett eszközöket nyújt az állampolgároknak arra, hogy felismerjék a hiteles sajtótermékeket és ki tudják szűrni az álhíreket az életükből.

Egy olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol a sajtó felelősséggel tájékoztat és feltárja az igazságtalanságokat. Ahol akkor is hitelesnek tarthatom a sajtót, ha különbözik az értékrendem a cikk szerzőjétől, hiszen az, hogy mi a hazugság, nem világnézet kérdése. Bízunk benne, hogy Szabad január kampányunkkal ennek felismerésében segíthetünk a polgároknak – nyilatkozta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.


[fbcomments]