Kultúra / Egyéb · 2016.08.24.

TÁRLATVEZETÉS – A szomszéd falu

Kicsiny Balázs szobrász, festő saját kiállításán vezeti végig az érdeklődőket augusztus 25-én, csütörtökön délután hattól a Művészetek Háza Csikász Galériájában. Érdemes vele tartani: megismerhetjük az alkotó gondolkodásmódját, indíttatását, és kérdéseket tehetünk fel neki, hisz a kortárs művészetek rengeteg kérdést „fogalmaztatnak meg” az emberekkel.

Kicsiny Balázs kiállításáról – gondolatébresztőnek – Tillmann J. A. filozófus, esszéista, egyetemi tanár írását közöljük, amelynek a címe: A világfalu utazói.


Valamennyien Kafka falujában élünk, egy világfaluban. Ennek a falunak a fekvése, a lakói és a határai alkotják lehetőségeink terét: a körülményeink, az adottságaink képezik alaprajzát, korunk és kortársaink alakítják változásait.

A faluban az élet egyre gyorsabb, az idő pedig egyre rövidül. Mondhatni elejétől fogva visszaszámlálásban zajlik. De nemcsak a puszta számszerűségben, hanem a belátás tekintetében is: jól látható, ahogy a dolgok és általuk a távolságok növekszenek, a terek sűrűsödnek, és a rajtuk való átjutás egyre több időt emészt fel.

Amióta a falu világfaluvá kezdett válni, egyre több benne a hír, az információ, az ismeret. Ám az ismeretek növekedésével az ismeretlen is növekszik. Legalább egyenes arányban, de még inkább exponenciálisan. Ez a lehetőségek felismerésére is érvényes. Akárcsak a vágyak, szándékok, törekvések tekintetében. A közeli, a közvetlen könnyen elérhetőnek, kezelhetőnek tűnik – mindaddig, amíg ki nem derül szövevényes és erős összefüggése számos távoli tényezővel. És mennél több játékos összjátékán áll a megoldás, annál több az elbonyolódás és eltérülés esélye

Kafka nagy sávszélességű antennákkal követte és írta le, nemcsak a szomszéd falu, de a világfalu kibontakozó folyamatait is – egy hírnök haladásának viszontagságos, egy nagyobb hátráltatásokat elszenvedő történetében. Ő az, aki „hasztalanul fáradozik; még most is csak a legbelső palota épületein vergődik keresztül; sohasem fogja leküzdeni őket; de ha ez sikerülne is neki, semmit sem nyerne; meg kellene vívnia harcát lefele a lépcsőkön; de ha ez sikerülne is neki, semmit sem nyerne; át kellene jutnia az udvarokon, és az udvarok után a második, körbezáruló palotán, és újabb lépcsők és udvarok; és újra egy palota; így menne tovább, évezredeken át…” (A császár üzenete)

Kicsiny Balázs munkái ilyen hírnökök előrehaladásának és megakadásának lehetőségeit mutatják; néha taxival törekszenek nekiindulni egyszerre a négy égtájnak, vagy ejtőernyővel értek földet a senki földjén. De a célt azok érik el, akik kezdettől fogva képesek ellenállni a szomszéd falu kísértésének és megfelelő horgonyokkal, végérvényesen lehorgonyozták magukat a maradásban.


[fbcomments]