Életmód · 2020.12.02.

TÁPLÁLKOZÁS – Ennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

Az elmúlt éve statisztikái azt mutatják, hogy a szükségesnél jóval kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, pedig tisztában vagyunk vele, hogy a szervezetünknek a jelenlegi mennyiségnél jóval többre lenne szüksége.

A kétezres évek elejéhez képest nőtt a fogyasztás mértéke, mégis hozzávetőleg csak a felét fogyasztjuk annak, ami a napi előírt átlag lenne. A kisgyerekes családok is alig érik el a napi 300 gramm friss gyümölcs- és zöldség fogyasztást.


Jobb vagy rosszabb ez az átlag az európai adatokhoz viszonyítva?

Ha megnézzük az európai adatokat, a hazai fogyasztás még elkeserítőbbnek tűnhet. A napi átlagfogyasztás tekintetében már évekkel ezelőtt is eléggé a sor végén kullogtunk. Úgy sem jobb a helyzet, ha csak azt nézzük, hogy a magyarok hány százaléka eszik legalább egyszer gyümölcsöt vagy zöldséget naponta.

Zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk, ugyanis a hazai lakosság mindössze 30 százaléka fogyaszt naponta zöldséget. Az első Írország 84 százalék-kal, de öt ország kivételével szinte mindegyik Európai Uniós állam eléri az 50 százalékot – írja a CityGreen.hu.

Gyümölcsfogyasztásban kicsit jobb a helyzet, de a 40 százalék sem számít jó eredménynek. Nem meglepő, hogy ebben a mediterrán országok vezetnek, ahol a lakosság 70–80 százaléka eszik naponta legalább egyszer gyümölcsöt, de a skandináv országok is elől végeznek ezen a listán.

Mi az oka annak, hogy ennyire hátul kullogunk a többi európai országhoz képest?

Magyarországon a leggyakrabban fogyasztott zöldségféle a burgonya, viszont ezt nem számítják bele a statisztikai adatokba, ugyanis magas a keményítőtartalma, nagyobb, mint amennyi vitamint tartalmaz.

Természetesen nemcsak ennek köszönhető ez az alacsony érték. A megtermesztett, valamint importált zöldségek és gyümölcsök tudnák fedezni a hazai igényeket, tehát nem készlethiány okozza a problémát. Sokkal inkább az, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára is növekszik: csak az almáé a duplájára nőtt az elmúlt egy évben, és a többi zöldség és gyümölcs is folyamatosan drágul.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene valójában fogyasztanunk?

A szükséges napi vitamin-, ásványianyag- és rostszükségletünk kielégítésére legalább négy adagot, vagyis 400 grammot kellene fogyasztanunk, de a szakemberek 600 gramm körüli mennyiséget javasolnak. Ennek a mennyiségnek egyharmada gyümölcsből, kétharmada zöldségből kellene, hogy álljon.

Szinte mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a zöldségeket, a legfontosabb, hogy változatosan táplálkozzunk, mivel az egyes zöldségek és gyümölcsök szénhidrát-, rost-, fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-értékei nagyon különbözőek. Törekedjünk arra, hogy naponta minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk!

Forrás: citygreen.hu

 


[fbcomments]