Közérzet / Életmód · 2015.11.08.

Tanulságos belvárosi körséta

Valami mindig hiányzik. Valami, ami hozzájárul a város szélén lévő bevásárlóközpontok sikeréhez a belvárosi üzletházakkal szemben.

Veszprém belvárosában több bevásárlóközpont működik, mint más hasonló méretű városokban. Parkolás, esztétikum, élelmiszerüzlet, választék, távolság, gyorsaság – ez a kor elvárása, aminek maradéktalanul nem igazán felel meg egyik központ sem. Vajon lehetetlen feladat lenne egy hétvégi bevásárlás a központban?


Négy jó kínálatú, tetszetős bevásárlóközpont működik a belvárosban (Belvárosi Üzletház, Bástya, Vár Áruház, a „lepény” és a Cserhát), ahol elvileg lebonyolítható az, ami egy sikeres bevásárláshoz kell. Valami mégis mindig hiányzik, pedig nagyobb élményt jelenthetne itt egy bevásárlókörút, mint a plázában, a StopShopban vagy éppen a Tescóban.

Mind külső, mind belső megjelenésében a Belvárosi Üzletház hasonlít a legjobban egy mai kornak megfelelő központhoz. Az épület kívül-belül igényes képet mutat, rendezett közösségi terek találhatóak benne, mozgólépcsővel és lifttel is rendelkezik, így teljesen akadálymentesített, ami például babakocsival közlekedőknek, időseknek is előnyös. Az üzletháznak igényes a honlapja is, és még Facebook-oldala is van! A Belvárosi alatt mélygarázs működik – és máris itt az első probléma: ha a külvárosban ingyen lehet parkolni, akkor miért fizetnénk itt, nem is keveset? A nagybevásárlást sem tudjuk elintézni, mert élelmiszerüzlet itt nincs. Helyette kapunk közel 40 kisebb alapterületű, hiánypótló üzletet, az üzletház nagyobb figyelmet érdemelne, mert alapvetően jók az adottságai, de mint mondtuk, valami hiányzik.

LEPÉNYÉSCSERHÁT

A „lepény” és a Cserhát a Kossuth utca nagy részét elfoglalja. Összességében ez a központ nevezhető legkevésbé bevásárlóközpontnak, de mégis ide sorolnánk. Az épület nem közös tulajdonban van, így az egységes külső nem párosul egységes marketingarculattal. Míg a „lepénynek” nincs saját arculata, a Cserhát weblappal is rendelkezik, bár lehetne kicsit átláthatóbb az oldal. A lift is üzemel már az épületek között, így egész kulturáltan lehet megközelíteni az első emeletet is. Csakhogy lehangolóan kevés az üzlet, és azok is főként használt ruhát árulnak, vagy éppen kínai boltok. Azért akad pár jó itt is, így találhatunk cipőüzletet, hangulatos kávézót, és a manapság ritka textilüzletet is. Valami mégis hiányzik, nem kelt jó benyomást a sok üres bolthelyiség sem. A földszinten valamivel jobb a helyzet, az elmúlt években több drogéria és nagy alapterületű ruházati üzlet is ide települt.

BÁSTYA

Továbbhaladva a Bástyával találjuk szemben magunkat. Egyből a Chokito-reklám jutott eszembe: ronda és finom. Ha nem ismerném belül az épületet, biztosan az életbe be nem tenném a lábam ide. A külső teljes ellentétben áll a belsővel. Belül kifejezetten igényes, és sok olyan üzlet működik, amire nagy igény van Veszprémben. Többre lenne érdemes ez az üzletház is. Sajnos az elektronikus marketing itt is nagyon hiányos, a weblapot mintha évek óta nem frissítenék.  Még olyan üzleteket is reklámoz a honlap, amelyek már évek óta nem működnek. Ha a külső kicsit bizalomgerjesztőbb lenne, talán a forgalom is növekedhetne. Akár össze is lehetne kötni vele a „lepényt” – mindkét háznak hasznára válhatna.

VÁRÁRUHÁZ

A Vár Áruházban szinte minden megvan, ami a másik háromban hiányzott. Nagyméretű parkolóház, amely a városban a legolcsóbb ilyen lehetőség (100 Ft/óra). Igényes külső és nagy alapterületű élelmiszer-áruház, rendezett földszint. A város egyik legnépszerűbb önkiszolgáló étterme. Szinte minden stimmelne, de sajnos itt is van pár „de”. Online felületeken nem találjuk meg az üzletházat. A kisebb alapterületű üzletek szinte teljesen hiányoznak. A lift észrevétlen és az első emeleten való közlekedés sem túl praktikus. Kár érte, mert a négy közül a legjobb adottságokkal rendelkezik.

Mind a négy áruház sokat fejlődött, élettel tölthetnék még a belvárost és környékét. De nem teszik. Mi lenne a megoldás? Ha sok kis és vonzó belvárosi üzletben mindent megvásárolhatnánk, mint például Győr belvárosában? Vagy lenne egy vagy két klasszikus áruházunk a belvárosban (mint például Graz ikonikus áruháza, a Kastner&Öhler ), ahol egy helyen kaphatunk meg mindent?


[fbcomments]